Gezond snacken

 

Waar denk je als eerste aan bij het woord “snacken”? De meeste mensen associëren het met ongezonde dingen en denken dat snacken altijd onverstandig is. Je kunt echter ook prima op een gezonde manier snacken, zonder al te veel moeite te doen.

 

Redenen om te snacken

Voordat je gaat snacken, is het belangrijk om na te gaan waarom je dat wilt doen. Ervaar je een bepaald soort hongergevoel? Zo ja, welke? Of is het meer uit verveling of stress? Wellicht kan het betekenen dat je tot nu toe nog niet voldoende hebt gegeten. Dus dat je maaltijd(en) niet volwaardig of vullend genoeg is/zijn. Maar we snappen heel goed dat het soms ook wel lekker is om tussendoor wat te eten. Eten is gewoonweg hartstikke leuk!

 

Wat zijn dan gezonde snacks?

1. Ongezouten noten
Alle soorten ongezouten noten zijn een goede keuze, behalve borrelnoten uiteraard. Noten bevatten onder andere gezonde vetzuren en eiwit. Hierdoor vullen ze goed en ben je minder snel geneigd om meer te snacken. Een handje van 25 gram per dag wordt aanbevolen. Naast de goede voedingsstoffen bevatten noten ook veel calorieën. Houd dus wel je porties in de gaten, zeker als je op gewicht wilt blijven. Vind je het lastig? Weeg dan de noten af en doe dat in een bakje. Let op: pinda’s zijn niet hetzelfde als noten.

 

2. Fruit
Ja, het klopt; in fruit zitten ook suikers, maar dat betekent niet dat het daardoor ongezond is. Helaas denken veel mensen dat tegenwoordig. Het gaat vooral om de hoeveelheid die je neemt. Neem niet meer dan twee stuks of twee porties (van 100 gram) per dag, dan zit je prima! Fruit is heerlijk fris nu in de zomer en lekker als tussendoortje. Doordat er veel soorten fruit verkrijgbaar zijn, kun je hierdoor ook lekker variëren. Je kunt er een kleine fruitsalade van maken, plakjes fruit in de pan grillen met een beetje kaneel, of gewoon simpel uit de hand.

 

3. (Snack)groenten
Klinkt misschien voor de hand liggend, maar groenten zijn hartstikke gezond en je kan er in principe onbeperkt van snacken. Groenten bevatten vitamines, mineralen en vezels en zijn goed om mee te variëren. Je kunt het zo uit de hand eten of er een zelfgemaakte dip of spread op doen. Denk dan aan hummus, groentespread of eiersalade. Je kunt groenten ook combineren met stukjes kaas (Nederlandse kaas, feta kaas of mozzarella) voor wat meer vulling en smaak. Een andere variatiemogelijkheid is plakjes groenten (courgette, aubergine) even grillen met wat verse/gedroogde kruiden.

 

4. Yoghurt of kwark
Een schaaltje yoghurt of kwark is ook een verantwoorde keuze, mits je wel de ongezoete variant kiest. Je kunt het aankleden zoals je zelf wilt. Met stukjes vers fruit of juist een paar noten voor de bite.

 

5. Edamame boontjes
Dit zijn jonge sojaboontjes met een knapperig structuur. Je eet hiervan alleen de binnenkant, dus de boontjes zelf. Ze zijn te vinden in het vriesvak van de toko en tegenwoordig ook in steeds meer supermarkten. Neem niet de geconserveerde variant, want deze bevat toegevoegd zout!

 

6. Een volkoren of vezelrijke cracker
Je kunt de cracker op diverse manieren beleggen. Denk hierbij aan groente, zelfgemaakte spreads of salades, hüttenkäse, avocado, vis of ei. Genoeg mogelijkheden!

 

 

 

diëtiste