Een gezonde basis

Een gezonde basis

Je kunt alle voeding opdelen in vier soorten voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten en vitaminen & mineralen. De juiste balans tussen deze voedingsstoffen is cruciaal voor een goede gezondheid. Wat de juiste balans is, hangt af van vele persoonlijke factoren. Denk hierbij aan uw leefstijl, uw vitaliteit en uw persoonlijke voorkeuren.

De vier voedingsstoffen

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof in het lichaam. Het is het hoofdingrediënt van onze spieren, het transporteert zuurstof en verdedigt ons lichaam tegen indringers. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn: vlees, vis, melk, kaas, eieren, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. De groep koolhydraten bevat onder andere suikers, vezels en zetmeel. De vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten zijn: pasta, brood, aardappelen, koek, frisdrank en snoep.

Vetten zijn een leverancier van vitamines A, D, E en K en essentiële vetzuren. Ook leveren ze energie. Er zijn twee soorten vet: verzadigde en onverzadigde vetten. De verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten is bepalend voor uw cholesterolwaarden. Voedingsmiddelen die rijk aan verzadigde vetten zijn: vlees, melk, koek en kokos. Voedingsmiddelen die rijk aan onverzadigde vetten zijn: olijven, pinda’s, noten en vette vis.

Vitaminen en mineralen leveren geen energie, maar zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze spelen een rol bij de groei van het lichaam, het herstel van ziekten en verwondingen en het dagelijkse functioneren. Voedingsmiddelen die rijk aan vitaminen en mineralen zijn: groenten en fruit.

De juiste balans

De juiste balans tussen deze vier voedingsstoffen is cruciaal voor een gezond voedingspatroon. Wat deze juiste balans is, hangt af van vele persoonlijke factoren. Denk hierbij aan uw leefstijl, uw leeftijd, uw gezondheid en uw persoonlijke voorkeuren.

Zo is het voor vrouwen in de zwangerschap van belang dat het ijzergehalte op peil blijft. Mensen met een actieve leefstijl moeten er juist op letten dat ze genoeg koolhydraten innemen. Bij vegetarisch eten verdient de hoeveelheid en de kwaliteit van de eiwitten extra aandacht.

Professioneel advies

Erkende voedingsspecialisten

Persoonlijke begeleiding

Advies op maat

Bij u in de buurt

I.v.m. het coronavirus graag aandacht voor het volgende:

Veel consulten vinden weer plaats op locatie. Op uw verzoek kan het consult ook worden omgezet naar een telefonisch consult.

LET OP: Op veel locaties is het dragen van een mondkapje verplicht.

Een afspraak op locatie is alleen mogelijk als onderstaande voor u van toepassing is:

- U heeft geen last van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
- U heeft de afgelopen 24 uur geen klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
- U heeft geen huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten.
- Er is geen corona vastgesteld bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen.

Indien u i.v.m. bovenstaande niet op uw afspraak kunt verschijnen, zal het consult telefonisch plaatsvinden.