Een gezonde basis

Een gezonde basis

Je kunt alle voeding opdelen in vier soorten voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten en vitaminen & mineralen. De juiste balans tussen deze voedingsstoffen is cruciaal voor een goede gezondheid. Wat de juiste balans is, hangt af van vele persoonlijke factoren. Denk hierbij aan uw leefstijl, uw vitaliteit en uw persoonlijke voorkeuren.

De vier voedingsstoffen

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof in het lichaam. Het is het hoofdingrediënt van onze spieren, het transporteert zuurstof en verdedigt ons lichaam tegen indringers. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn: vlees, vis, melk, kaas, eieren, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. De groep koolhydraten bevat onder andere suikers, vezels en zetmeel. De vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten zijn: pasta, brood, aardappelen, koek, frisdrank en snoep.

Vetten zijn een leverancier van vitamines A, D, E en K en essentiële vetzuren. Ook leveren ze energie. Er zijn twee soorten vet: verzadigde en onverzadigde vetten. De verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten is bepalend voor uw cholesterolwaarden. Voedingsmiddelen die rijk aan verzadigde vetten zijn: vlees, melk, koek en kokos. Voedingsmiddelen die rijk aan onverzadigde vetten zijn: olijven, pinda’s, noten en vette vis.

Vitaminen en mineralen leveren geen energie, maar zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze spelen een rol bij de groei van het lichaam, het herstel van ziekten en verwondingen en het dagelijkse functioneren. Voedingsmiddelen die rijk aan vitaminen en mineralen zijn: groenten en fruit.

De juiste balans

De juiste balans tussen deze vier voedingsstoffen is cruciaal voor een gezond voedingspatroon. Wat deze juiste balans is, hangt af van vele persoonlijke factoren. Denk hierbij aan uw leefstijl, uw leeftijd, uw gezondheid en uw persoonlijke voorkeuren.

Zo is het voor vrouwen in de zwangerschap van belang dat het ijzergehalte op peil blijft. Mensen met een actieve leefstijl moeten er juist op letten dat ze genoeg koolhydraten innemen. Bij vegetarisch eten verdient de hoeveelheid en de kwaliteit van de eiwitten extra aandacht.

Professioneel advies

Erkende voedingsspecialisten

Persoonlijke begeleiding

Advies op maat

Bij u in de buurt

I.v.m. het coronavirus zullen vanaf 17 maart alle consulten tot nader order alleen telefonisch plaatsvinden.

U wordt door ons gebeld op het moment van uw afspraak.

Kom dus niet naar de locatie.

Wilt u uw afspraak afzeggen, geef dat dan aan op het moment dat u wordt gebeld.