Soorten honger

 

Mensen eten om allerlei redenen; om in leven te blijven, omdat ze iets lekker vinden, omdat het gezellig is, uit verveling en gewoon vanwege een lege maag. Wist je dat er verschillende soorten honger te onderscheiden zijn? Waar komt het gevoel ‘ik heb honger’ vandaan? Welke soorten zijn er en hoe kun je dit leren herkennen? Om inzicht te krijgen in je eetgedrag is het goed om eens te observeren welke soorten honger op verschillende momenten van de dag een rol spelen. Stilstaan bij je honger dus.

 

 

Deze soorten honger onderscheiden we

 

Ooghonger: dit wordt opgewekt door het zien van eten, of anderen zien eten. Bijvoorbeeld bij een buffet, of na het zien van een tv-reclame met de nieuwste koekjes, of iets uit het snoepschap pakken terwijl je in de rij staat bij de kassa.

Neushonger: je ruikt eten en voelt het water al in de mond lopen. Bijvoorbeeld de geur van frites als je voorbij de snackbar loopt.

Mondhonger: met je mond neem je smaken, sensaties en texturen waar. Soms kan je enorme zin hebben in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets. Of je ervaart bijvoorbeeld drang om te kauwen.

Oorhonger: wordt opgewekt door geluiden. Bijvoorbeeld trek krijgen door het kraken van een zak chips.

Maaghonger: wordt opgewekt door signalen die de maag geeft, bijvoorbeeld het rommelen van de maag. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn.

Lichaamshonger: de cellen van het lichaam geven aan of/en welke soort ze voeding ze nodig hebben. Het is vaak lastig om deze signalen goed op te vangen. Bijvoorbeeld slap voelen, duizelig zijn, of last hebben van een lage bloedsuiker.

Hoofdhonger: wordt opgewekt wordt gedachten, oordelen, regels. Ben je gewend altijd om 12.00 uur te eten, dan doe je dat automatisch en vraag je je niet meer af of je echt honger hebt. Hoofdhonger drukt zich vaak als volgt uit: ‘mag wel of mag niet’, ‘is goed of is slecht’, ‘zou ik wel of zou ik niet moeten nemen’. Vaak zijn dit tegenstrijdige gedachten.

Harthonger: dit is de behoefte aan emotionele voeding. Aan liefde, aandacht, verbondenheid, of misschien vervulling in je leven. Deze honger zit vaak achter gevoelens van verveling, woede, stress of verdriet.

 

 

Hoe kun je nou het beste met deze verschillende soorten honger omgaan?

Hieronder worden wat tips gegeven om met het hongergevoel om te gaan:

 

Maaghonger: neem producten met een hoge verzadigingswaarde, waardoor je minder snel trek krijgt. De diëtist kan vertellen welke producten dit zijn. Neem op tijd een gezond tussendoortje, dan heb je minder snel de neiging tussendoor te snoepen. Neem de tijd voor de maaltijd. Kijk geen TV tijdens het eten. Eet niet gedachteloos of snel.

Hoofdhonger: kijk hoe de gewoonte doorbroken kan worden, bijvoorbeeld 1 in plaats van 5 koekjes bij de koffie of minder bier en bitterballen na de voetbaltraining. Kijk serieus of het ook echt nodig is deze gewoonte in stand te houden.

Ooghonger: bepaal voordat je op stap gaat wat je wel en niet wilt nemen: dus óf een gebakje óf een aantal hapjes óf…. (vul zelf maar in). Houd je aan deze afspraak met jezelf en probeer support te krijgen van je omgeving. En als je iets voor de gezelligheid eet, geniet er ook echt van!

Harthonger (verveling): zoek afleiding, bel iemand op, begin een hobby, ga naar buiten om te bewegen, enzovoort. Zorg dat er een lijstje met activiteiten klaar ligt die je kan oppakken, zodat je op het moment zelf niets meer hoeft te bedenken.

Harthonger (emotie): belangrijk is, dat je achter de oorzaak van je emotie probeert te komen. Kun je een oplossing vinden voor het ontstaan van deze emotie?

Aanvullende tips om de drang tot eten te verminderen: denk aan de negatieve gevolgen en bedenk welke voordelen een lager gewicht voor je heeft. Ga met je gedachten in discussie en neem ondertussen wat te drinken. Loop weg uit de keuken of praat er met iemand over.

 

diëtiste