Voeding en ziekte

 

Een groot deel van de cliënten die bij ons op het spreekuur komt, heeft één of meer ziektebeelden. Er is behoefte aan voedingsadvies om de symptomen of klachten te verlichten. De diëtiste wordt ook regelmatig ingeschakeld om een bepaald ziektebeeld te voorkomen. Bijvoorbeeld bij verhoogde bloedsuikerspiegels kan er met de juiste aanpassingen in de voeding de ziekte Diabetes worden voorkomen. Dat is uiteraard beter dan genezen.

 

Risicofactoren

We weten inmiddels dat onze leefstijl een grote invloed heeft op onze gezondheid. Ongezond gedrag op het gebied van voeding, beweging, alcoholgebruik of roken kan risico’s met zich meebrengen. Het ene risico heeft een sterker effect op de gezondheid en het krijgen van ziektes (zoals hart- en vaatziekten, diabetes of bepaalde typen kanker) dan het andere. Jouw eigen gezondheid heb je daarmee voor een groot deel zelf in de hand.

 

Ziektelast in Nederland

Maar hoe gezond is de rest van Nederland? Het RIVM doet onderzoek naar de volksgezondheid en brengt dit in kaart. De ziektelast (= de hoeveelheid gezondheidsverlies in de Nederlandse bevolking die wordt veroorzaakt door ziekten) wordt hierbij gemeten met de DALY (= Disability Adjusted Life Years). Dit betekent het aantal verloren jaren door vroegtijdige sterfte door ziekte en de jaren geleefd met ziekte.

In 2015 waren psychische stoornissen en hart- en vaatziekten de oorzaken van het meeste gezondheidsverlies. Andere oorzaken waren ook kanker en aandoeningen van het bewegingsstelsel. Als we kijken naar de risicofactoren dan werd 13% van de ziektelast veroorzaakt door roken en 5% door ernstig overgewicht. Wat betekent dat roken een groter effect heeft op de gezondheid. Maar andere cijfers tonen ook aan dat een ongezond voedingspatroon ook risico’s heeft. Het is gebleken dat een lage consumptie van groente, fruit en vis en een te hoge inname van zout en verzadigde vetzuren de ziektelast verhoogt.

 

Wat kan ik doen?

  • Stop met roken. Het is voordelig voor jouw gezondheid en portemonnee. Je kunt ondersteuning krijgen bij het stoppen via de huisarts. Lees hier meer over de gevolgen van stoppen met roken.
  • Eet dagelijks 250 gram groente (inclusief rauwkost) en 2 stuks fruit.
  • Eet wekelijks 1-2 keer per week (vette) vis.
  • Beperk het gebruik van zout en gezouten producten. Denk hierbij een kant-en-klaarmaaltijden, diepvriesmaaltijden, kruidenmix, kant-en-klaar sauzen, en het gebruik van producten in blik en potjes.
  • Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan 300 gram rood vlees. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van te veel rood vlees het risico op bepaalde typen kanker (met name darmkanker), Diabetes Type 2 en een beroerte verhoogt. Probeer in de week rood vlees af te wisselen met gevogelte, vis, ei, peulvruchten, noten en vleesvervangers (zoals tofu en tempé).
  • Drink liever geen alcohol. Wanneer je er wel kiest om wat te nemen, houd het bij maximaal 1 glas. Het advies voor alcoholgebruik is in de laatste jaren bijgesteld. Het is gebleken dat de mogelijk positieve effecten van alcohol niet op wegen tegen de negatieve effecten (o.a. op het risico om kanker te krijgen). Daarnaast levert het extra (onnodige) calorieën en het is in principe een gifstof voor het lichaam.
  • Beweeg voldoende. Wil je weten wat dat is? Lees hierover meer in één van de voorgaande blogs.

 

 

diëtiste

 

 

Bronnen:

Het RIVM

Volksgezondheidenzorg

Het Voedingscentrum