De gevolgen van

het stoppen met roken

 

Je bent zover, je hebt de stap gezet om te gaan stoppen met roken. Super knap!
Stoppen met roken brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Een aantal voorbeelden: de longinhoud vergroot zich, het risico op longkanker zal verminderen en eten zal een stuk lekkerder gaan ruiken en smaken. Verder is gebleken dat na 15 jaar het risico op hart- en vaatziekten bij mensen die stoppen met roken zelfs even groot is als bij een niet-roker!

Allemaal hele goede effecten dus, maar er is helaas ook een klein nadeel aan stoppen met roken. Veel mensen geven namelijk aan dat het gewicht toeneemt wanneer ze stoppen met roken. Maar hoe kan dat nou en, nog belangrijker, hoe voorkom je het?

 

Waarom neemt het gewicht toe?

 

Wanneer je stopt met roken vertraagt de stofwisseling iets. Het gevolg is ongeveer 1-3 kilogram gewichtstoename. Een hogere gewichtstoename dan 1-3 kg is vooral te wijten aan veranderde leefgewoontes. Veel mensen willen bijvoorbeeld een vervanger van de sigaret in de hand of mond hebben. Dan komt men al gauw uit op iets eetbaars. Daarnaast gaan de smaak- en reukorganen beter functioneren. Eten wordt hierdoor lekkerder en er wordt vaak (wellicht ongemerkt) ook meer gegeten.

 

Wat doen we er tegen?

 

Om te voorkomen dat het gewicht met meer dan 1-3 kg toeneemt, is het belangrijk om de focus te leggen op het stoppen met roken. Stoppen met roken en lijnen tegelijk is meestal geen goede combinatie. Accepteer de 1-3 kilogram gewichtstoename, maar probeer de schade met gezonde voeding te beperken. Na 3 maanden blijft het gewicht stabiel en kan er serieus aan het gewicht gewerkt worden. Vooral in de eerste week zal het, vanwege ontwenningsverschijnselen, lastig zijn om de juiste voedingskeuzes te maken.

 

Tips om de gewichtstoename in bedwang te houden:

 

  • Kies voor eiwit- en vezelrijke voeding. Deze voeding zorgt ervoor dat je een vol gevoel houdt, waardoor de neiging om tussendoor te snoepen verminderd wordt.
  • Zorg voor een regelmatig eetpatroon. Eet dus op vaste tijden.
  • Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel. Rustig en bewust eten (bijvoorbeeld geen tv kijken tijdens het eten) kan helpen om te signaleren wanneer je genoeg gegeten hebt.
  • Eet niet te weinig! Dit kan juist averechts werken.
  • Laat de calorierijke zoetigheden en snacks liggen in de schappen en kies voor gezonde tussendoortjes zoals snoeptomaten, snack-komkommers en paprika. Bij een gevoel van trek kun je hier sneller naar grijpen en dat scheelt weer wat calorieën.
  • Beweeg! Probeer dagelijks in beweging te blijven door bijvoorbeeld lekker een stuk te fietsen of te wandelen. Wellicht dat een stappenteller voor extra motivatie kan zorgen. Uiteraard is sporten in de sportschool altijd goed. Beweging verhoogt het energieverbruik, maar kan ook zorgen voor afleiding.

 

Omdat het best lastig kan zijn om te stoppen met roken en om het gewicht niet met meer dan 1-3 kg toe te laten nemen, is het verstandig om een diëtist in te schakelen. Een diëtist kan je voorzien van persoonlijk voedingsadvies en handvatten geven om de gewichtstoename zoveel mogelijk te beperken. Na 3 maanden kan een diëtist je helpen bij het realiseren van gewichtsverlies.
Heb je vragen of wil je ondersteuning hierbij? Maak gerust een afspraak bij één van onze diëtisten!

 


Diëtiste

Fijne wereldvoedseldag!

Happy World Food Day   Er zijn op de wereld veel mensen die te weinig voedsel hebben. Daarom heeft de FAO (voedselorganisatie van de Verenigde Naties) in 1979 de wereldvoedseldag in het leven geroepen. Sindsdien is het ieder jaar op 16 oktober wereldvoedseldag.   Het...

Lees meer

Hoe bewust doe jij boodschappen?

Bewuste boodschappen   Bewust eten begint bij bewust boodschappen doen. Als je de juiste voedingsmiddelen in huis haalt, is het makkelijker om gezond te eten. Dit lijkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit vaak anders te gaan. In een supermarkt is het aanbod aan...

Lees meer

Hoe gezond is een vegetarisch eetpatroon?

Vegetarisch dieet Om diverse redenen, kan het zijn dat je de keuze maakt om minder vaak vlees te eten, of om helemaal geen vlees te eten. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, milieu, godsdienst of om gezondheidsredenen. Je kunt prima...

Lees meer