Voedingsmythes

 

Tegenwoordig wordt er ontzettend veel geschreven over voeding en gezondheid. Heel het internet staat vol met voedingsmythes. Ook kunnen we geen krant of tijdschrift meer open slaan, zonder dat er een artikel over voeding of gezondheid in staat. Maar wat klopt er allemaal van deze uitspraken?

Het is heel lastig om een duidelijk antwoord te geven op de vraag of al deze uitspraken kloppen of juist verzonnen zijn. Regelmatig worden er uitspraken gedaan, op basis van wetenschappelijke onderzoeken, waarbij we er van uit mogen gaan dat deze kloppen. Toch kan het zo zijn dat het niet van toepassing is op jouw eigen situatie. Een mooi voorbeeld is het koolhydraatarm dieet, dat nu erg populair is. Dit is een prima dieet om goed af te kunnen vallen en om de bloedsuikers te laten dalen in het geval van diabetes. Echter voor kinderen die moeten afvallen is streng koolhydraat beperkt eten niet geschikt, omdat zij dan te veel voedingsstoffen missen die ook nodig zijn voor de groei.

 

Wees kritisch

Belangrijk blijft dus om kritisch te kijken naar informatie over voeding, wie heeft het geschreven? Is dit een betrouwbare bron? En heeft de informatie ook betrekking op mijn situatie? Zeker in geval van bijkomende zaken zoals diabetes, COPD, ondervoeding, zwangerschap, groei etc.

Bovendien worden er vaak veel uitspraken gedaan op basis van overtuigingen en ervaringen van mensen. Deze uitspraken zullen altijd kritisch moeten worden bekeken, omdat deze niet altijd wetenschappelijk onderbouwd zijn. Als je twijfels hebt over bepaalde informatie, kun je deze altijd voorleggen bij je diëtiste. Samen kan er gekeken worden naar de juistheid van deze informatie.

 

Fabels in de praktijk

Tijdens het spreekuur horen de Voe-diëtisten ook regelmatig fabels over voeding, of krijgen vragen over wat wel/niet waar is. Hieronder volgen wat voorbeelden.

 

Fabel 1: Zo min mogelijk eten zorgt er altijd voor dat we afvallen.
Helaas is dit niet waar. Te weinig eten, kan het afvallen juist belemmeren. Lees hier meer over.

 

Fabel 2: Gember en citroenwater bevordert het afvallen.
Helaas, ook dit klopt niet. Er bestaan geen wondermiddelen.

 

Fabel 3: De zoete aardappel past binnen een koolhydraatbeperkt voedingspatroon.
Dit is niet waar. Vaak wordt er gezegd dat deze aardappel past in een koolhydraat beperkt dieet, omdat het wordt gezien als groente. Toch bevat deze aardappel behoorlijk wat koolhydraten, te vergelijken met een normale aardappel!

 

Fabel 4: Verse groenten en fruit zijn gezonder dan uit de diepvries.
Dit is niet waar. Ingevroren vruchten en groenten bevatten zelfs vaak meer vitamines en mineralen, omdat er minder verloren gaat. Dit heeft te maken met de verwerkingstijd. Van het land worden de producten meteen verwerkt en ingevroren, waardoor meer voedingsstoffen wordt behouden. Verse groenten en fruit kunnen lang blijven liggen in de supermarkt of in de koelkast. Wel is het belangrijk dat je kiest voor onbewerkte groenten. Hiermee bedoelen we dat ze niet gegrild of op smaak zijn gebracht. Deze groenten bevatten namelijk toegevoegd zout. Kijk hiervoor goed op de verpakking! Lees hier meer over. 

 

Meer fabels en feiten? Bekijk dan deze blog.

 

 

diëtiste