Crashdieet? Liever niet!

 

Je hebt er vast weleens over gehoord, of het zelfs weleens gedaan om af te vallen. Crashdiëten, met bijvoorbeeld shakes en maaltijdrepen, lijken de ideale manier om in korte tijd het streefgewicht te bereiken. Nu denk je misschien: dat is toch ook zo?

 

Te weinig calorieën

Het klopt dat je gewicht verliest wanneer er minder calorieën gegeten wordt dan dat er gebruikt wordt. Het is alleen wel belangrijk om in de gaten te houden hoevéél minder calorieën er dan gegeten moet worden. Bij crashdiëten, shakes en maaltijdrepen wordt er vaak zo weinig caloriëen gegeten dat ieder persoon hiervan zou afvallen. Het is echter heel lastig (en niet gezond voor het lichaam) om lang vol te houden.

 

Wat zijn de effecten?

Het vervelende van zo’n hele lage calorie inname is namelijk dat het lichaam van slag raakt. Het lichaam wil bij een veel te lage calorie inname overal waar het maar mogelijk is energie vandaan halen. Dit leidt ertoe dat jij je in het begin fitter lijkt te voelen, maar uiteindelijk minder fit zal worden. Dat komt doordat vooral het spier- en vochtgehalte zal afnemen.

Daarnaast kan het lichaam ook processen laten vallen die niet noodzakelijk zijn om te overleven. Haargroei is daar één van. Het lichaam vindt de haargroei namelijk minder belangrijk dan jouw energievoorziening, wat kan leiden tot haaruitval.

Bovendien is er nog een heel belangrijk effect bij het gebruik van crashdiëten, shakes en maaltijdrepen. Het lichaam gaat namelijk in een soort spaarstand waardoor de voeding die wel nog binnenkomt minder efficiënt wordt verbrand. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het gewicht bijna altijd weer toeneemt tot het oude gewicht, wanneer er weer normaal gegeten wordt. Vaak zelfs nog wat hoger! Dat laatste komt doordat het lichaam eigenlijk heel slim is. Het wil namelijk een reserve hebben voor het geval zich weer zo’n ‘hongersnood’ voor doet! Zo ontstaat het welbekende jojo-effect.

 

Wat is dan wel verstandig?

Dus wil je blijvend gewichtsverlies bereiken? Zorg er dan voor dat je op een verstandige en gezonde manier aan de slag gaat. Laat die crashdiëten, shakes en maaltijdrepen voor wat ze zijn en vraag bijvoorbeeld een diëtist om hulp. Een diëtist kan voor jou berekenen hoeveel calorieën en welke voeding jij nodig hebt. Samen streven we naar een blijvende gedragsverandering met een blijvend resultaat!

 

 

 

diëtiste