Fabel of feit?

 

Het verkrijgen van informatie over voeding is tegenwoordig heel gemakkelijk. Via het internet, de televisie, kranten en tijdschriften. Uiteraard ook via blogs, zoals deze. We horen ook weleens wat via de buurvrouw, een vriend of familielid. Maar wat is nou een fabel of een feit?

 

 

1. Na 20:00 uur mag je niets meer eten, want dan verbrand je niets meer.

Fabel: Je lichaam heeft geen klok waarbij de verbranding stopt na een bepaalde tijd. Heel de dag is je lichaam bezig met het verbanden van energie vanwege de lichaamsprocessen die plaatsvinden. Zelfs wanneer je slaapt en dat kost energie. Hoeveel je verbrandt is afhankelijk van wat je doet en hoe intensief. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds op de bank zit, dan is de verbranding niet zo hoog. Dus is het slim om niet veel meer te eten. De kans is groot dat je meer calorieën binnen krijgt dan nodig is. Het afvallen of aankomen ligt aan hoeveel energie je inneemt en verbruikt.

 

 

2. Honing is beter dan gewone suiker.

Fabel: Honing is een natuurlijk product, maar niet beter dan gewone (geraffineerde) tafelsuiker. Honing en tafelsuiker worden in het lichaam afgebroken tot glucose, en dat is nog steeds suiker. Het gaat om de mate van gebruik.

 

 

3. Van te weinig eten kun je zwaarder worden.

Feit: Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig. Wanneer je iets minder eet dan je nodig hebt, dan kun je afvallen. Zodra je een stuk minder calorieën binnen krijgt, dan kun je op de lange termijn zwaarder worden. Dit gebeurt vaak bij crash diëten. Hierover lees je meer in de voorgaande blog.

 

 

4. Je kunt beter zes keer in plaats van drie keer per dag eten om af te vallen.

Fabel: Vaker dan drie keer per dag eten is niet per se beter voor gewichtsverlies. Het hangt ervan af hoeveel je eet, drinkt en beweegt.

 

 

5. Een glas verse sinaasappelsap bevat evenveel suiker en calorieën als een glas frisdrank.

Feit: Verse vruchtensappen en smoothies hebben vaak een gezond imago, terwijl het net als frisdrank veel suiker bevat. De suikers zijn afkomstig van het fruit. Een glas verse sinaasappelsap staat gelijk aan drie sinaasappels. Dat zijn 7 suikerklontjes!

 

 

6. Van water met citroen val je af, het breekt namelijk vet af in je lichaam.

Fabel: Helaas, er bestaan geen wondermiddelen die lichaamsvet afbreken.

 

 

7. Brood is geen dikmaker.

Feit: Brood op zichzelf is geen dikmaker. Het eten van volkorenbrood is juist goed. Het bevat vezels, jodium, B-vitamines en ijzer. Allemaal goede voedingsstoffen die we nodig hebben. Het gaat om de hoeveelheid brood die je eet op een dag in combinatie met de rest van je voedingspatroon. Dat kan een rol spelen bij het aankomen in gewicht.

 

 

8. Glutenvrije producten zijn gezonder dan producten met gluten.

Fabel: Het was een tijdje geleden een hype om glutenvrij te eten, maar dat betekent niet dat het gezond is. Het is zelfs gebleken dat de glutenvrije producten meer suikers en vet bevatten in vergelijking met de reguliere producten. Glutenvrije producten zijn bestemd voor de mensen die gluten niet kunnen verdragen. Wanneer je geen coeliakie hebt, is het niet verstandig om helemaal glutenvrij te eten, omdat de kans op tekorten dan groter is.

 

 

9. Suikervrij snoep bevat geen calorieën.

Fabel: Suikervrij snoep is niet geheel suikervrij. De snoepjes zijn niet gezoet met suiker, maar wel met fruitsap of bepaalde zoetstoffen die ook calorieën leveren. Dit bevat fruitsuiker en levert ook calorieën. In dit geval betekent de benaming suikervrij dat het geen toegevoegde (geraffineerde) suiker bevat.

 

 

10. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat en gezonder het is.

Fabel: Donkerbruin brood betekent niet automatisch dat het gezonder is. Het bevat juist minder vezels dan volkorenbrood. Voor een goede darmwerking is het gunstiger om volkorenbrood te nemen.

 

 

diëtiste