Nationale week zonder vlees

 

Vanaf vandaag tot en met vrijdag is het de Nationale week zonder vlees. Een week waarbij wij jullie uitdagen om geheel vegetarisch te eten. Durf jij het aan?!

Vegetarisch eten heeft op verschillende vlakken voordelen, zeker met betrekking tot het milieu. Wil je hier meer over weten? Dan kun je dit terug lezen in een voorgaande blog

Mocht je overwegen om wat vaker vegetarisch te gaan eten of zelfs geheel over gaan op een vegetarisch eetpatroon. Dan is het belangrijk dat je voedingspatroon volwaardig blijft. Hierbij is de inname van eiwit, ijzer, vitamine B12, vitamine A en D, en visvetzuren een belangrijk aandachtspunt. Het is dan goed om te weten welke vervangers geschikt zijn. Laat bij twijfel een diëtiste jouw voedingspatroon beoordelen.

 

Gratis inspiratie!

Heb je weinig inspiratie voor een lekkere vega maaltijd? Dan helpen wij jou een handje. We zullen deze week dagelijks een recept delen op onze website, Facebook en Instagram. Houd onze kanalen goed in de gaten! Hieronder volgt het eerste recept. Dit recept is ook koolhydraatarm.

 

Recept: Frittata met prei en rode paprika

Ingrediënten
Voor 2 personen

  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 2 el pijnboompitten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • peper, eventueel zout
  • 100 g spinazie (vers of deelblokjes uit de diepvries)
  • 60 gram kikkererwten (uit blik)
  • 4 eieren
  • 1 el basilicum
  • 1 el peterselie
  • 50 g geraspte, pittige 30+ kaas
  • blaadje sla

 

Bereidingswijze
1. Snijd de paprika in blokjes en de prei in ringen.
2. Rooster de pijnboompitten zonder olie in de koekenpan en leg ze op keukenpapier.
3. Verhit olie in een koekenpan. Voeg de blokjes paprika toe en bak ze 2-3 minuten.
4. Voeg de helft van de komijn toe en bak nog 1-2 min.
5. Roer de prei erdoor en bak het mengsel 5 min, tot de prei zacht is geworden. Voeg peper, eventueel een snufje zout toe.
6. Voeg vervolgens de spinazie toe en laat dit 2 minuten slinken.
7. Roer het mengsel door elkaar en voeg de pijnboompitten en kikkererwten toe.
8. Klop de eieren met peper en zout, de rest van de komijn, basilicum en peterselie.
9. Schenk het mengsel in de pan en strooi de kaas eroverheen.
10. Bak het op laag vuur, met het deksel op de pan tot het ei gestold is.
11. Snijd de frittata in parten en verdeel het over 2 borden.
12. Garneer met een blaadje sla.

 

Voedingswaarden (per persoon)
Energie: 458 kcal
Vet: 32,6 gram
Waarvan verzadigd: 8,5 gram
Eiwit: 28 gram
Koolhydraten: 10 gram
Vezels: 4,9 gram
Zout: 1 gram (exclusief extra toevoeging)