Vegan pancakes

 

Zin om jezelf in het weekend een keertje extra te verwennen? Maar wil je liever (even) geen dierlijke producten gebruiken? Dan is dit recept van diëtiste Silvana een perfecte uitkomst (helaas niet geschikt voor mensen met diabetes). Deze pannenkoeken zijn namelijk volledig op plantaardige basis. Je kunt deze pannenkoeken tevens heel gemakkelijk glutenvrij maken door het volkoren tarwemeel in te wisselen voor boekweitmeel. Boekweit bevat namelijk, in tegenstelling tot tarwemeel, geen gluten. Boekweit is geen graan maar een zaad. De smaak en textuur van de boekweit versie is wel anders, namelijk iets minder luchtig. 

Je kunt de pannenkoeken beleggen met jouw favoriete belegkeuzes. Enkele suggesties zijn bijvoorbeeld rood fruit, appel kaneel rozijnen, banaan chocolade pindakaas of eventueel stroop/siroop/suiker voor de echte zoetekauw. Liever een hartige plantaardige variant? Roerbak een zakje oosterse wokgroenten en beleg dit samen met een beetje chilisaus op de pannenkoek.

 

Ingrediënten

Voor 15 stuks

  • circa 5 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • 3 rijpe bananen (hoe rijper, hoe zoeter)
  • 300 ml ongezoete sojamelk
  • 5 gram bakpoeder
  • 200 gram volkoren tarwemeel (indien glutenvrij, vervangen door boekweitmeel)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel vanille
  • 3 theelepels kaneel

Optioneel:

  • eventueel rood diepvries fruit
  • maple siroop of agave siroop

 

 

Benodigdheden

  • mengkom
  • koekenpan (bij voorkeur met anti-aanbaklaag)
  • spatel

 

 

Bereidingswijze

  1. Prak de bananen in een mengkom helemaal fijn tot een vloeibare massa.
  2. Voeg vervolgens alle ingrediënten, met uitzondering van de olie, toe aan de mengkom.
  3. Mix alles goed met elkaar tot een beslag.
  4. Verhit één eetlepel olie in de pan op middelhoog vuur.
  5. Schenk met een eetlepel het beslag in de pan en breng met de eetlepel een ronde egale vorm van ongeveer 5 cm aan in de pan. In de meeste koekenpannen kun je ongeveer drie stuks in de pan tegelijk bakken. Laat voldoende ruimte tussen de pannenkoeken in de pan, zodat je ze gemakkelijk kunt omdraaien
  6. Wanneer het beslag wat droog is aan de bovenkant kun je proberen om de pannenkoek om te draaien.
  7. Herhaal stap 4 t/m 6 tot de mengkom leeg is.

Eet smakelijk!

Tip: Mealprep in het weekend deze pannenkoeken en doe er meerdere dagen mee. De pannenkoeken zijn namelijk gemakkelijk op te warmen in de magnetron. Heerlijk en gemakkelijk ontbijt voor doordeweeks, met wat rood fruit of andere bovenstaande suggesties als topping.

 

 

Voedingswaarden per portie van ongeveer 5 stuks (van volkoren tarwemeel):

Energie: 831 kcal

Vet: 20,1 gram

Waarvan verzadigd: 2,9 gram

Koolhydraten: 139,4 gram

Eiwit: 14,9 gram

Vezels: 16,4 gram

Zout: 0,07 gram

 

Voedingswaarden per portie van ongeveer 5 stuks (van boekweitmeel):

Energie: 848 kcal

Vet: 20,1 gram

Waarvan verzadigd: 3 gram

Koolhydraten: 146,1 gram

Eiwit: 14,2 gram

Vezels: 12,8 gram

Zout: 0,06 gram

 

Dit recept is: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij (optioneel).