3 tot en met 9 maart is het de Nationale week zonder vlees en zuivel. Een week waarbij wij jullie uitdagen om meer plantaardig te eten. Durf jij het aan?!
Geen vlees en zuivel eten heeft op verschillende vlakken voordelen, zeker met betrekking tot het milieu. Het bespaart 14,6 kg CO2 uitstoot, wat neer komt op 76 km autorijden met een gemiddelde auto.
Mocht je overwegen om wat vaker plantaardig te eten of zelfs geheel over gaan op een plantaardig eetpatroon. Dan is het belangrijk dat je voedingspatroon volwaardig blijft. Hierbij is de inname van eiwit, ijzer, vitamine B12, vitamine A en D, en visvetzuren een belangrijk aandachtspunt. Het is dan goed om te weten welke vervangers geschikt zijn. Laat bij twijfel een diëtiste jouw voedingspatroon beoordelen.
Gratis inspiratie!
Heb je weinig inspiratie voor lekkere maaltijden? Dan helpen wij jou een handje. Hieronder delen wij wat opties voor het ontbijt, de lunch en avondmaaltijd. Bekijk eventueel de website van diëtiste Hanna voor meer lekkere plantaardige recepten.
Ontbijt/lunch:
- Havermoutpap gemaakt met havermout en ongezoete sojamelk of amandelmelk en bijvoorbeeld stukjes fruit, noten, pitten en zaden
- Volkorenbrood, volkoren crackers, volkoren wraps met halvarine en beleg zoals: hummus, avocado, 100% pindakaas, 100% notenpasta, sesampasta, muhammara, plantaardige tonijn, plantaardige roomkaas, plantaardige kerriespread, scrambled tofu
- Sojakwark met zelfgemaakte granola, muesli of havervlokken en fruit naar keuze
- Chiapudding met fruit naar keuze en gehakte ongezouten noten
- Zelfgemaakte pannenkoeken met plantaardige melk en stukjes fruit
- Een smoothiebowl
- Hangop
- “Omelet” met groente
Avondmaaltijd:
- Tofubowl
- Quinoasalade met rode biet en kikkererwten
- Risotto
- Pad thai
- Moussaka
- Falafelbowl met bloemkoolrijst
- Pasta pesto
- Wortelstamp met “spekjes”
- Aziatische aubergine
- Chili sin carne
- Zwarte bonen burger
- Meer inspiratie nodig? Bekijk hier meer recepten.