Voeding en corona

 

Wij hebben de meest gestelde vragen op ons spreekuur voor je verzameld.

 

1. Kun je het coronavirus oplopen via voeding/eten?

Zeg nooit nooit, maar de kans is klein dat corona zich verspreidt via voedsel. Er zijn geen gevallen bekend waarin iemand via eten besmet is geraakt. In theorie is het natuurlijk mogelijk dat het virus over wordt gedragen van de bereider van het eten op degene die het eet. Vergelijk het maar met besmetting via een deurklink. Maar als je je handen wast voor het koken en je ervoor zorgt dat je niet hoest of niest boven het bord, dan is de kans echt verwaarloosbaar.

 

 

2. 80% van de mensen op de IC heeft obesitas. Moet ik nu proberen snel af te vallen?

Het klopt dat mensen met obesitas meer risico hebben op gezondheidsproblemen. Het coronavirus is hier een voorbeeld van. Het is belangrijk om op een gezonde manier te werken aan gewichtsverlies. Met een gezonde manier bedoelen we, dat je geleidelijk afvalt met behulp van een eetpatroon waarin alle belangrijke voedingsstoffen vertegenwoordigd zijn. Als je een streng dieet volgt en/of te snel afvalt, kom je stoffen tekort of kan je zelfs ondervoed raken. Hierdoor heb je juist veel meer risico op ziekte en complicaties.

Kortom, geleidelijk en op een gezonde manier afvallen is ook nu prima. Doe dit onder begeleiding van een diëtist, dan weet je zeker dat je verantwoord bezig bent.

 

 

3. Hoe komt het eigenlijk dat mensen met obesitas meer risico lopen?

Mensen met obesitas hebben een disbalans in het immuunsysteem, wat ervoor zorgt dat een infectie (virus of bacterie) ernstiger verloopt. Dit heeft te maken met het extra buikvet. Mensen met obesitas hebben meer vet rondom de buik. In dit buikvet zitten allerlei hormonen en ontstekingsstoffen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem overactief is. Als er dan een virus voorbij komt (zoals corona), dan kan het immuunsysteem niet meer zo goed reageren. Daarnaast werkt ook het specifieke immuunsysteem minder goed bij mensen met obesitas, ze maken minder antistoffen aan. Bovendien veroorzaakt overgewicht ook extra druk op de borstkas, waardoor het ademhalen al meer moeite kost. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan, omdat nog lang niet alles duidelijk is.

In dit artikel van het AD wordt het nog uitgebreider uitgelegd.

 

4. Helpen voedingssupplementen om immuun te worden?

Helaas, mega doseringen vitamines en anti-oxidanten zorgen er niet voor dat je immuun wordt. Sterker nog, te veel vitamines of mineralen innemen kan schadelijk zijn voor je lichaam. Immuniteit kan je echt alleen opbouwen door blootstelling aan de ziekteverwekker, niet door een vitaminepil. Je kan natuurlijk wel je weerstand verhogen met gezonde voeding. Zie daarvoor de volgende vraag.

 

5. Hoe zorg je voor een goede weerstand?

Hier hebben we een blog over geschreven, klik hier om het (terug) te lezen. Ook geven onze diëtisten je graag tips.

 

 

6. Is het wel verstandig als ik eten klaarmaak voor mijn bejaarde buurvrouw als ik zelf klachten heb?

Om het zekere voor het onzekere te nemen kan je dit nu beter niet doen. We zijn hierin misschien heel voorzichtig met onze adviezen, maar willen niet dat mensen risico lopen. Het virus kan buiten het lichaam kort overleven. De kans is klein, maar doe het voor de zekerheid maar niet.

 

 

7. Hoe ga ik om met eten uit verveling?

Veel mensen werken thuis, sportscholen zijn dicht en je koelkast is binnen handbereik… Voor veel mensen is dit lastig merken wij tijdens de consulten.

De belangrijkste tip is: Houd je normale ritme vast. Sta bij tijds op en ga op tijd naar bed, zoals je normaal ook gewend bent. Plan ook vaste tijden voor je ontbijt, middag- en avondmaaltijd. Heb je hier moeite mee? Zet dan bijvoorbeeld een alarm, zodat je op tijd gaat eten. Neem geen extra tussendoortjes nu je thuis bent, eventueel alleen groente of fruit.

Tip 2: Blijf in beweging. Ga lekker wandelen of doe virtuele sportles. Veel sportscholen bieden online trainingen aan, kijk maar eens op YouTube! Ook hebben veel fysiotherapiepraktijken op hun websites leuke beweegfilmpjes. Blijf niet de hele dag achter je laptop zitten, maar ga even in de tuin zitten of doen een telefoongesprek al wandelend.

Tip 3: Ga één keer per week naar de winkel, zo koop je minder. Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig i.v.m. corona. Maak een boodschappenlijstje en ga vooral niet naar de winkel als je trek hebt.

Tip 4: Zie deze periode als een kans. Het coronavirus heeft weer eens duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar wij mensen zijn. Het beloop van virusinfecties (waaronder corona) wordt in belangrijke mate bepaald door gevolgen van een ongezonde leefstijl. Ga hier juist nu mee aan de slag door bijvoorbeeld extra lekker en gezond te koken. Verdiep je in leuke recepten. Je hebt nu meer tijd om lekkere gerechten te bereiden.

 

 

8. Mijn vader heeft in het ziekenhuis gelegen i.v.m. corona, hij is ook best wat afgevallen, heeft hij andere voeding nodig?

Goede vraag! Zie hiervoor ook de interessante blog van diëtist Deborah over haar eerste corona cliënten.

Mensen verliezen tijdens de ziekte en de eventuele opname in het ziekenhuis vaak veel gewicht. Hiervan is een groot deel spiermassa. Het verlies van die spiermassa is heel nadelig voor de gezondheid. Veel mensen zijn erg vermoeid, ondervoed en verzwakt.

Om goed te herstellen is een optimale balans van voeding en beweging belangrijk. Energie- en eiwitrijke voeding is dan van groot belang. Advies over eten rondom de training met de fysiotherapeut is essentieel, zodat optimale omstandigheden worden gecreëerd voor spiermassa opbouw. Sommige mensen hebben aanvullende voeding nodig. Het is dus verstandig om advies te vragen bij de diëtist en ook om een fysiotherapeut in te schakelen.

 

Heb je andere vragen?
Neem gerust contact op. We helpen je graag verder!
De consulten vinden telefonisch plaats.