Corona en voeding

 

Daar zijn ze dan; de eerste telefoontjes van huisartsen, of van cliënten zelf die begeleiding nodig hebben na de ziekenhuisopname. Alles wat je dan op tv of radio hoort komt ineens dichtbij. De invloed van het virus was voor mij al merkbaar, omdat we vanuit huis, telefonisch werken. Daarnaast hoor je natuurlijk veel verhalen van cliënten. Verhalen van cliënten die iemand kennen die het virus heeft, of heeft gehad komen steeds meer voor. Mensen die niet meer bij hun dierbaren mogen komen, mensen die aan het virus overlijden, mensen die geen afscheid meer kunnen nemen of mensen die niet meer de straat op durven. Ik merk dat dit mij als hulpverlener en zeker als mens veel doet. Ook al zijn we in de gezondheidszorg wel wat gewend, dit is echt weer van een andere allure.

 

En nu dus ook de eerste mensen die van de IC afkomen. Dit is voor ons een hele nieuwe cliëntengroep. Mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis en dus het virus verslagen hebben. Gelukkig! Maar dat betekent niet dat ze weer de oude zijn.

 

Wat ik wel wist vanuit de literatuur, maar toch erg confronterend vond, is de enorme afbreuk aan spiermassa en conditie tijdens de ziekte en opname. Vaak verliezen mensen meerdere kilo’s spiermassa per week! Dat gaat zo snel door de acute ziekte en inflammatie, maar ook door de inactiviteit en verminderde voedselinname. Hierdoor is er zowel verhoogde spiermassa afbraak als sterk verminderde spieropbouw. En dan gaat het hard…

 

De afbreuk van spiermassa en conditie heeft enorme gevolgen voor de gezondheid en functionaliteit. Mensen zijn ernstig vermoeid, ondervoed en verzwakt. Ik heb afgelopen week mensen begeleid van onder de 50 jaar (zonder medische voorgeschiedenis), die nu met een rollator lopen, geen beker koffie kunnen tillen en zichzelf niet kunnen aankleden. Dit zorgt voor veel onmacht en verdriet.

 

Mijn ervaring is ook dat veel mensen smaak en/of reuk verliezen. Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op je eetpatroon en eetlust, terwijl je eigenlijk juist meer moet eten. Daarnaast hebben sommige mensen veel last van bijwerkingen van medicatie en heeft eigenlijk iedereen te maken met flink (ongewenst) gewichtsverlies. Zij zullen dus rekening moeten houden met een lang herstel.

 

Voor dat herstel is een optimale balans van voeding en beweging belangrijk. Energie- en eiwitrijke voeding is dan van groot belang. Het is belangrijk om de voeding af te stemmen op de voorkeuren en de klachten van de cliënt. Advies over eten rondom de training met de fysiotherapeut is essentieel, zodat we optimale omstandigheden creëren voor spiermassa opbouw.

 

Daarnaast geef ik praktische adviezen om het eten makkelijker te maken. Voorbeelden zijn: drinken door een rietje, gebruik maken van zachte of vloeibare voeding, plastic servies en bekers gebruiken (minder zwaar, dus kost minder energie) en hulp vragen bij het snijden en smeren van de boterham. Bij vrijwel alle mensen heb ik aanvullende drinkvoeding aangevraagd, omdat het nog niet lukte om de benodigde hoeveelheid energie- en eiwitten binnen te krijgen. De begeleiding doen wij deels telefonisch en deels op de praktijk, maar dat gaat eigenlijk prima.

 

Als diëtist gaat mijn hulpverleners hart hier natuurlijk wel harder van kloppen. Het is voor ons een uitdaging om deze mensen zo goed mogelijk te helpen en ze weer goed op de been te krijgen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na ontslag samen een plan te maken om in kleine stapjes weer terug te gaan naar een gezond lichaam.

De diëtisten in ons team hebben ervaring op het gebied van ondervoeding, hierdoor kunnen wij snel schakelen en de juiste voedingszorg inzetten. Neem gerust contact op voor een intakegesprek. Indien nodig kunnen wij ook meteen medische voeding aanvragen.

 

 

 

diëtiste