Kalium

 

Kalium is een mineraal en is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding, het samentrekken van de spieren, de vochtbalans en het handhaven van een normale bloeddruk. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, het werkt het bloeddruk verhogende effect van natrium (bestanddeel van zout) tegen. Bij mensen met een hoge bloeddruk zorgt een voldoende inname van kalium in combinatie met het verlagen van de zoutinname (natrium) voor een verlaging van de bloeddruk en het verminderen van het risico op een beroerte.

 

 

Hoe krijg ik kalium binnen?

Kalium zit in heel veel voedingsmiddelen. Belangrijk bronnen zijn aardappelen, brood, zuivel, vlees, vis, noten, groente en fruit.
Naast de soort voeding speelt ook de bereidingswijze een rol. Hoe langer en in hoe meer water aardappelen en groenten worden gekookt, hoe meer kalium verloren gaat.

 

 

Kan ik te veel of te weinig kalium binnen krijgen?

Kalium komt in veel voedingsmiddelen voor, hierdoor komt een tekort niet zoveel voor. Wel is het mogelijk dat een tekort ontstaat als iemand langdurig diarree heeft of braakt, omdat er dan veel kalium verloren kan gaan. Ook laxeermiddelen of plaspillen kunnen een tekort veroorzaken. Bij een tekort aan kalium kunnen spierzwakte, verstoorde hartfunctie of psychische problemen ontstaan.

Ook een teveel aan kalium komt bij gezonde mensen weinig voor. Een te hoog kaliumgehalte in het bloed komt bij gezonde mensen zelden voor. Je nieren zorgen ervoor dat je het teveel aan kalium weer uitplast. Bij mensen met een verminderde nierfunctie kan wel een te hoog kaliumgehalte ontstaan. Daarnaast komt een te hoog kaliumgehalte in het bloed wel eens voor bij gebruik van bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen.

 

Wil je advies over kalium in producten of wil je weten of jij voldoende kalium binnenkrijgt? Neem dan gerust contact op.
Gebruik kaliumtabletten nooit op eigen initiatief, overleg altijd eerst met een arts.