Hoge bloeddruk

 

Er is sprake van een hoge bloeddruk (hypertensie) wanneer het bloed een grote weerstand ondervindt als het wordt rondgepompt in het lichaam. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk in het bloedvat, die beschadiging veroorzaakt aan de vaatwanden. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, herseninfarct, nier- en oogproblemen.

 

Leefstijl

Om de bloeddruk te verlagen is het belangrijk om jouw leefstijl aan te passen:

1. Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding, met minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. In groente en fruit zit veel kalium. Kalium is belangrijk voor de regeling van de bloeddruk. Het werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen.
2. Wees matig met het gebruik van zout en gezouten producten. In zout zit het mineraal natrium, dit verhoogt de bloeddruk. Voor een goede bloeddruk is een ruime inname van kalium in combinatie met een laag natriumgehalte in de voeding gewenst. Klik hier voor meer informatie. Ook andere mineralen spelen een rol. Vraag je diëtist voor meer informatie hierover.
3. Beperk het gebruik van drop en producten met zoethoutwortelextract.
4. Beperk het gebruik van alcohol.
5. Probeer af te vallen als je overgewicht hebt.
6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
7. Zorg voor voldoende ontspanning en ga op een goede manier om met stress.
8. Voor de mensen die roken; probeer te stoppen.
9. Eet minder koolhydraten als je insulineresistent bent.

 

Natrium

Natrium is een mineraal dat zowel in het lichaam als in de voeding voorkomt. Het is onder andere een bestanddeel van keukenzout (natriumchloride). Eén gram zout bevat 400 mg natrium. Normaal gesproken scheiden de nieren teveel aan natrium uit via de urine. Wanneer natrium onvoldoende wordt uitgescheiden, houdt het lichaam meer vocht vast. Dit verhoogt de bloeddruk. Door minder natrium in de voeding te gebruiken, dus door een natriumbeperkt dieet, zal het lichaam minder vocht vasthouden en kan de bloeddruk dalen.

 

Het dieetadvies

Voeg geen zout toe aan maaltijden en wees matig met gezouten producten. In alle producten zit van nature zout. Een zoutloos dieet bestaat dus niet en is ook niet nodig. Een natriumbeperkt dieet wel. Door het toevoegen van zout bij de bereiding thuis en door de voedingsmiddelenindustrie, krijgen de meeste Nederlanders te veel zout binnen.
In verband met de bloeddruk is het belangrijk om de hoeveelheid zout (natrium) in de voeding te beperken.

 

De volgende producten zijn rijk aan natrium en kun je dus beter zoveel mogelijk laten staan:

  • keukenzout, zeezout, mineraalzout, knoflookzout, selderijzout, aromazout
  • smaakmakers: aromat, maggi, ketjap (sojasaus), mosterd, sambal
  • kruidenmixen (bv. voor nasi, macaroni of bami)
  • kant-en-klare maaltijden en producten
  • soepen en bouillon(blokjes)
  • pizza
  • (smeer)kaas
  • hartige versnaperingen (chips, zoute koekjes, noten, snacks, kaasblokjes, worst)
  • sauzen: ketchup, worcestersaus, pindasaus, etc.
  • gekruid, gepaneerd en gemarineerd vlees
  • kant-en klare-kruidenmengsels: gehaktkruiden, kipkruiden, barbecuekruiden, cajunkruiden, vleeskruiden
  • vis bevat weinig natrium, met uitzondering van: gepaneerde vis, gezouten vis (zoute haring), in zuur ingelegde vis (zure haring),
  • gestoomde en gerookte vis (makreel, zalm, bokking), vis in blik of glas (tonijn, zalm, sardines)
  • afhaalmaaltijden: Chinees, toko, pizzeria, snackbar
  • groente uit blik of glas en bewerkte diepvriesgroente zoals spinazie a la crème, zuurkool, augurken en uitjes uit pot

 

Praktische tips

  • Kies bij voorkeur een broodbeleg met weinig zout
  • Natriumarme kaas (bv 25% minder zout).
  • Licht gezouten en minder vette vleeswaren; filet americain, fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief, tong.
  • Ei zonder zout.
  • Jam, appelstroop, suiker, pindakaas, hagelslag, fruit en rauwkost.
  • Tips voor het koken:
    • Maak zelf een bouillon van kruiden, verse groenten en vlees.
    • Hoe korter groente wordt gekookt/gestoomd, hoe meer smaak er behouden blijft.
    • Rauwkost heeft een sterker uitkomende smaak dan gekookte groenten.
    • Bij de bereiding van aardappel, groente en vis in de magnetron, gaat er minder smaak verloren.
    • Vlees, vis en kip kunnen ook met andere kruiden op smaak gebracht worden. Stoven in combinatie met groenten geeft ook meer smaak.
    • Smaakmakers zonder zout: azijn, suiker, verse en gedroogde kruiden en specerijen, gember, knoflook, citroen(sap), scheutje wijn, paddenstoelen, ui.

 

Even wennen

Zout is een aangeleerde smaak. De smaakpapillen van de tong wennen na een tijdje ook weer aan een minder zoute voeding. Er zijn genoeg andere smaakmakers voor een lekkere maaltijd. Je zult verrast zijn over de natuurlijke smaak van verse producten en de nieuwe smaak van kruiden en specerijen! Puur natuur, dat is eigenlijk het beste advies.

Je diëtiste kan jou tips geven over het gebruik van kruiden, specerijen en andere smaakmakers.

 

 

diëtiste