Zoutgebruik

 

Veel mensen strooien gemakkelijk zout over het eten, daarnaast zit er veel zout in allerlei producten, denk aan kruidenmixen, kant-en-klare maaltijden, bouillon en sojasaus.
Wist je dat de gemiddelde Nederlander veel te veel zout binnenkrijgt? Gemiddeld gebruiken we tussen de 7 en 10 gram zout per dag terwijl de bovengrens ligt op 6 gram per dag.

 

Natrium

In zout zit het mineraal natrium. Als we het hebben over de invloed van zout op onze gezondheid, gaat het eigenlijk altijd over de effecten van natrium. Te veel natrium is niet gezond, want het verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. In de meeste gevallen daalt de bloeddruk duidelijk als we minder zout gaan eten. Verder is de inname van te veel zout ongunstig voor de nierfunctie en zijn er aanwijzingen dat het risico op maagkanker toeneemt. Tot slot kan zout ongunstig zijn voor de botten als mensen niet voldoende kalk binnenkrijgen met de voeding.

 

Verschillende soorten zout

Vaak krijg ik de vraag, wat kan ik nou het beste gebruiken; zeezout, Jozozout, kruidenzout, bakkerszout, Keltisch zout, keukenzout of bijvoorbeeld Himalayazout? Vaak wordt aangegeven dat bepaalde zouten beter zijn, omdat er minder natrium en meer van andere mineralen in zit. Helaas, al deze soorten zout bevatten veel natrium en zijn eigenlijk vergelijkbaar met keukenzout. Een belangrijk verschil is wel het gehalte aan jodium in de verschillende soorten zout. Als je zout gebruikt, gebruik dan zout met toegevoegd jodium.

 

Zoutvervangers

Zoutvervangers zoals LoSalt of Jozo Bewust kunnen een minder ongezond alternatief zijn. In deze soorten zout is een deel van natrium vervangen door kalium. Deze zoutvervangers zijn niet voor iedereen verstandig, dus overleg het wel even met je diëtist. Het beste is eigenlijk om zout te vervangen door andere smaakmakers. En vergeet daarbij de zoute fabrieksproducten niet!

 

Wat is dan wel gezond?

Laat die zoutpot staan en gebruik andere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden en specerijen, knoflook, ui, citroen en allerlei soorten olie met smaakjes. Peper geeft natuurlijk ook veel smaak. Er zijn heel veel verschillende soorten pepers, experimenteer hier eens mee. Of maak zelf lekkere kruidenmixen. Je diëtist kan hierbij helpen. We hebben allerlei leuke documenten over kruidenmixen en een kruidenwijzer, deze geeft aan welke kruiden en specerijen lekker smaken bij een gerecht.

Probeer verder gezouten producten, zoals kant-en-klare pakjes en zakjes, chips, snacks, bewerkte vleessoorten, sojasaus, ketjap, voedingsmiddelen uit blik of pot, kruidenzout, gezouten noten en andere bewerkte producten te vervangen door verse, onbewerkte, ongezouten producten en (veel) groente en fruit. Groente en fruit bevatten namelijk veel kalium en hebben daarom een gunstig effect op de bloeddruk en gezondheid.

Kom gerust eens langs voor wat informatie en inspiratie.
Want eten kan zonder zout nog veel lekkerder zijn!

 

 

diëtiste