Feit of fabel

 

Het is weer tijd om naar wat feiten en fabels rondom voeding te kijken. Heb je deel 1 gemist? Lees het dan hier terug.

 

1. Champignons zijn goede vleesvervangers

Fabel: Champignons leveren niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Ze bevatten slechts 2,2 gram eiwit per 100 gram. Dat is 10 keer minder dan een gemiddeld stuk vlees van 100 gram. Daarnaast bevatten champignons weinig ijzer en geen vitamine B12, wat vlees wel (meer) bevat. Hierdoor zijn het geen volwaardige vleesvervangers.

 

2. Crackers zijn beter dan brood

Fabel: Brood wordt tegenwoordig door veel mensen vermeden, omdat het als dikmaker beschouwd wordt vanwege de koolhydraten. Hierdoor wordt er eerder voor een crackers gekozen, wat niet per se beter is dan brood. Brood bevat ook goede voedingsstoffen, zoals belangrijke vitamines, jodium, ijzer en vezels (behalve bij witbrood). Het gaat om de hoeveelheid die je eet. Dat geldt ook voor crackers, want daar zitten ook koolhydraten in. Een cracker bevat wel per stuk minder koolhydraten dan een snee brood, maar dat komt door de verhouding. Crackers zijn kleiner en lichter in gewicht, logisch dat er dus minder koolhydraten in zitten. 1 cracker verzadigt dan ook minder dan 1 snee brood. Mogelijk ga je juist meer eten van de crackers. Dus crackers en brood zijn allebei gezond, vooral als je de volkoren of vezelrijke variant neemt. Zolang je maar let op de hoeveelheid!

 

3. Ik heb diabetes en mag wel zoetstof gebruiken in mijn thee en koffie

Feit: Zoetstoffen gebruiken mag, ze leveren geen koolhydraten en geen calorieën. Toch stimuleren we onze cliënten om zo min mogelijk zoetstoffen te gebruiken. Het is gezond om puur en onbewerkt te eten. Als je toch zoetstoffen wilt gebruiken, is het belangrijk om dit met mate te doen. En wist je dat je door het gebruik van zoetstoffen wel je zoetbehoefte in stand houdt?

Meer weten over zoetstof? Klik dan hier.

 

4. Tosti’s zijn ongezond

Fabel: Het is afhankelijk van wat je op de tosti doet en wat voor brood je gebruikt. Als je twee sneetjes volkorenbrood met een plak kaas, eventueel een plakje ham of kipfilet en halvarine gebruikt, dan is dat niet zo ongezond als je wellicht denkt. Witbrood is wel minder gezond, omdat het geen vezels bevat. Gebruik je een grotere hoeveelheid beleg, vette vleeswaren (zoals salami) en mayonaise in plaats van halvarine of boter, dan wordt de tosti ook minder gezond. Verder hoor ik ook regelmatig dat een tosti ongezonder is vanwege de gesmolten kaas. Eigenlijk is het niets anders dan een plakje kaas tussen twee sneetjes brood. Doordat de kaas gesmolten is, lijkt het vetter en ongezonder. Maar gesmolten en niet gesmolten kaas bevatten evenveel vet en calorieën. Meer feiten en fabels over kaas kun je hier vinden.

 

5. Vetten zijn ook nodig om gezond te blijven

Feit: Helaas zijn veel mensen “bang” voor vetten in voeding, maar we hebben ze zeker nodig! Vetten zorgen er onder andere voor dat we in vetoplosbare vitamines op kunnen nemen. Daarnaast kunnen vetten bijdragen aan een goede stoelgang en verzadigingsgevoel. Ten slotte zijn er ook goede natuurlijke vetten, wat we bijvoorbeeld in vis, noten en avocado kunnen vinden. Uiteraard is een overvloed aan vetten niet gezond, omdat we dan te veel calorieën binnen krijgen.

 

 

diëtiste