Say cheese!

 

We worden als Nederlanders wel eens kaaskoppen genoemd en dat is niet voor niets…. Gemiddeld eten we per jaar 17 kg kaas per persoon! Daarom bespreken we vandaag wat feiten en fabels rondom kaas.

 

Feit of fabel?

 

1. 30+ kaas bevat 30 gram vet per 100 gram.
Fabel
Bij een 30+ kaas bevat de droge stof 30% vet, maar vanwege het feit dat kaas ook vocht bevat, is het vetgehalte van het totale product lager dan 30%. Stel dat een 30+ kaas uit 40% vocht en 60% droge stof bestaat, dan bevat 100 gram kaas dus 30% van 60 gram = 18 gram vet.

 

2. Een tosti bevat meer calorieën dan een gewone dubbele boterham met kaas.
Fabel
Veel mensen denken dat gesmolten kaas vetter is, maar dat is niet waar. Misschien ziet het er vetter uit, omdat het vet zich afscheid, maar de hoeveelheid vet en calorieën is niet anders. Wil je een gezondere tosti maken? Kies dan voor bruin of volkoren in plaats van wit brood en gebruik 20+ of 30+ (smeer) kaas. Gebruik geen sausjes, maar leg plakjes tomaat op je tosti.

 

3. Kaas is ongezond.
Fabel
Kaas bevat ook veel gezonde voedingstoffen zoals eiwitten, vitamines zoals vitamine A, B2, B12 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium en zink. Wel bevat kaas veel verzadigd vet en zout, gebruik daarom niet teveel kaas. Gemiddeld 1 plak kaas per dag past prima in een gezond voedingspatroon.

 

4. Oude 48+ kaas is vetter dan jonge 48+ kaas.
Feit
De aanduidingen 20+, 30+ en 48+ geven het vetgehalte aan. Hoe lager het getal, hoe lager het vetgehalte. Het gaat hierbij wel over de droge stof. De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water. Omdat er in oude kaas minder vocht zit dan in jonge kaas, bevat oude 48+ kaas dus meer vet dan jonge 48+ kaas.

 

5. Kaas is niet geschikt in een lactosevrij-, koolhydraatarm- of FODMaP-beperkt dieet.
Fabel
Bij de bereiding van kaas wordt de lactose (melksuiker) door de melkzuurbacteriën omgezet in melkzuren. Hierdoor bevat harde kaas geen lactose en dus ook geen koolhydraten meer. Let op; we hebben het wel over harde kaas. In zachte kaasjes (bijvoorbeeld mascarpone en ricotta), roomkaas, smeltkaas en smeerkaas zit wel wat lactose.

 

6. Kaas past in een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon.
Fabel
Tenzij je veganistische kaas bedoelt natuurlijk. Gewone kaas is gemaakt van melk en is dus niet geschikt in een veganistische voedingspatroon. De standaard kaas uit de supermarkt is ook vaak niet geschikt voor vegetariërs, omdat bij de bereiding van kaas vaak gebruik wordt gemaakt van dierstremsel. Vegetarische kaas wordt dus met een ander soort stremsel gemaakt. Vegan kaas wordt vaak gemaakt van noten met olie en edelgistvlokken. Wil je meer weten over vegetarisch of veganistisch eten? Bekijk dan deze vlog.

 

7. Kaas is een prima vleesvervanger.
Fabel
Kaas bevat wel eiwitten en B vitamines, maar geen ijzer en is dus geen volwaardige vleesvervanger.

Heb je meer vragen over kaas?
Neem gerust contact op.

 

 

diëtiste