Vandaag staat in het teken van de peulvrucht. Een product wat veel diversiteit en gezondheidsvoordelen kent. Lees hieronder meer!
Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn afkomstig van de vlinderbloemige planten en hebben een zetmeelachtig textuur. Er zijn verschillende soorten peulvruchten, waarmee je veel variatie in jouw voedingspatroon kunt geven. Peulvruchten bevatten in het algemeen vezels, koolhydraten, eiwitten en ijzer. Hierdoor is het ook nog eens heel voedzaam!
De soorten peulvruchten:
• Bruine bonen
• Witte bonen
• Rode kidneybonen
• Zwarte bonen
• Kapucijners
• Kikkererwten
• Linzen
• Spliterwten
• Limabonen
• Lupinebonen
• Sojabonen
• Kievitsbonen
Pinda’s, doperwten en sperziebonen zijn officieel ook peulvruchten, maar behoren niet tot die categorie vanwege de samenstelling. Doperwten en sperziebonen worden als groente gerekend en pinda’s tot de categorie noten.
Gezondheidseffecten
Peulvruchten zijn een goede toevoeging aan elk voedingspatroon, met name bij een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon. Het is geschikt als vleesvervanger, vanwege de eiwitten en het ijzer. Verder zijn peulvruchten ook gunstig voor hart- en bloedvaten, omdat het een LDL-cholesterolverlagend effect heeft. Peulvruchten worden niet gerekend als groente, dus gebruik het niet als vervanger voor groente. Het kan wel indien gewenst als vervanger voor aardappel, pasta of rijst gebruikt worden, omdat peulvruchten ook koolhydraten bevat.
In de winkel zijn de peulvruchten in gedroogde vorm, in blik/pot of in de diepvries verkrijgbaar. Peulvruchten zijn rauw niet eetbaar, vanwege de natuurlijke gifstof lectine. Verhitting maakt de lectine onschadelijk en veilig om te consumeren. De gedroogde peulvruchten week je eerst ca. 8 uur in water en kook je vervolgens gemiddeld 60 minuten in een pan met water, voordat je ze gebruikt. Bekijk de verpakking voor de exacte gebruiksaanwijzing, dit verschilt per peulvrucht. Peulvruchten in blik en pot kun je het beste voor gebruik afspoelen met kraanwater. Bij de bevroren peulvruchten is het verstandig om de gebruiksaanwijzing op de verpakking te volgen.
Een ander voordeel is dat het eten van peulvruchten minder milieubelastend is ten opzichte van vlees. Dus het is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de aardbol waar we op leven! Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten.
Recepten met peulvruchten
Heb je geen idee hoe je peulvruchten kunt gebruiken of verwerken in een gerecht? Gebruik dan onderstaande recepten ter inspiratie.
• Griekse Bonensoep
• Vegetarische empanada met kidneybonen
• Vegetarische stoof met kikkererwten
• Zwarte bonenburger
• Vegetarische Mexicaanse soep
• Meer inspiratie nodig? Kijk dan op de website van diëtiste Hanna voor meer lekkere recepten met peulvruchten.