Ontbijten, ja of nee?

 

Na een avond en nacht zonder eten, heeft het lichaam weer behoefte aan voeding. Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, want het brengt het maag-darmstelsel op gang en stimuleert daarmee de stoelgang. Daarnaast levert het ontbijt energie om de dag goed te beginnen. Zonder een ontbijt is het concentratievermogen op het werk of op school verminderd. Ook is ontbijten goed voor het lichaamsgewicht. Mensen die het ontbijt overslaan, compenseren dit vaak later op de dag met ongunstige tussendoortjes, zoals snoep en snacks. Deze leveren vaak veel calorieën en relatief weinig vitaminen en mineralen. Ook wordt er bij de overige maaltijden meer gegeten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die niet ontbijten, over de hele dag genomen meer calorieën tot zich nemen. Sommige mensen gebruiken geen ontbijt uit tijdnood, gewoonte of om calorieën te besparen. Een ontbijt is belangrijk voor een goede start van de dag, het levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.

 

De bloedsuikerspiegel

Na een avond en een nacht daalt de suikerspiegel in het bloed. Bij aanvang van de dag worden allerlei activiteiten ondernomen, waarvoor energie nodig is. Indien er geen ontbijt gebruikt wordt, is er onvoldoende energie beschikbaar en worden de activiteiten door het lichaam zo zuinig mogelijk uitgevoerd om een daling van de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Zonder ontbijt kunnen mensen zich minder goed concentreren op het werk of op school en treedt er eerder vermoeidheid op. Door gewenning van het lichaam, kunnen mensen die niet ontbijten toch functioneren. Wanneer deze personen wel gaan ontbijten, neemt de behoefte aan voeding toe. Na verloop van tijd verdwijnt dit gevoel weer.

 

Een volwaardig ontbijt

Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal en een deel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen. De basis is brood of ontbijtgranen zoals muesli of havermout. Kies hierbij het liefst voor volkoren varianten zonder toegevoegd suiker. Bij het broodbeleg kun je kiezen voor kaas, ei, vis en vleeswaren en andere soorten beleg met weinig suikers. Neem daarbij wat halfvolle melk of yoghurt. En combineer de maaltijd met fruit en een glas water, thee of koffie zonder suiker. Hieronder vind je enkele suggesties.

 

Ontbijtsuggestie 1
1 schaaltje halfvolle yoghurt of kwark met 30 gram muesli of (volkoren) vezelvlokken en wat stukjes fruit en daarbij een glas water, thee of koffie zonder suiker.

 

Ontbijtsuggestie 2
3 volkoren crackers met boter, belegd met hartig beleg (eventueel aangevuld met wat plakjes rauwkost), 1 portie fruit en een glas halfvolle melk of karnemelk.

 

Ontbijtsuggestie 3
2 sneetjes volkoren of bruin brood met boter, belegd met hartig beleg en 1 shake (van 1 portie fruit en 200 ml (karne)melk).

 

Ontbijtsuggestie 4
1 schaaltje halfvolle melk met 30 gram Brinta, havermout of andere graansoorten en 1 portie fruit.

 

Ontbijtsuggestie 5
1 mueslibol met boter, belegd met hartig beleg en wat rauwkost, 1 portie fruit en 1 glas halfvolle melk of karnemelk.

 

Ontbijtsuggestie 6
1 schaaltje halfvolle yoghurt of kwark met 2 volkoren beschuiten (kruimels) en stukjes fruit en daarbij een glas water, thee of koffie zonder suiker.

 

Ontbijtsuggestie 7
2 sneetjes roggebrood met boter, 1 belegd met hartig beleg, 1 belegd met schijfjes fruit en 1 glas halfvolle melk of karnemelk.

 

Tips voor mensen die moeite hebben met het ontbijt:

1. Als je moeite hebt om ’s ochtends vroeg te eten kun je jouw ontbijt mee nemen voor onderweg. Stop het in een bakje en eet het onderweg in de trein op of bij aankomst op kantoor.
2. Als je graag zo lang mogelijk in bed blijft liggen, maak jouw ontbijt dan de avond van tevoren. Bewaar het in de koelkast en vergeet het niet ’s ochtends in jouw tas te doen (plak eventueel een briefje aan de deur).
3. Sta 10 minuten eerder op en neem de tijd om rustig van het ontbijt te genieten. In een hoog tempo eten is niet verstandig. Je proeft dan niet goed wat je aan het eten bent. Eten met aandacht is belangrijk.
4. Het goede voorbeeld is belangrijk. Ook kinderen hebben een goed ontbijt nodig. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, kun je eventueel ’s avonds de tafel al dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.

 

 

diëtiste