Fruit, sap en smoothies

 

Alle soorten vers en ingevroren fruit zijn gezonde keuzes! Neem liever geen fruit uit blik of pot, want hieraan zit vaak suiker, sap of siroop toegevoegd. Het is gezond om elke dag 2 stuks fruit te eten en te kiezen voor verschillende soorten. Elk fruitsoort bevat namelijk andere gezonde stoffen (vitamines, mineralen, vezels, etc.). Hierdoor kunnen we niet zeggen dat de ene soort beter is dan de andere.

 

Gezondheidseffecten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van fruit een lager risico geeft op hart- en vaatziekten, beroerte, Diabetes type 2 en sommige soorten kanker. Het gaat dan om 200-300 gram per dag. Meer fruit eten is niet zinvol en levert (te) veel suikers.

 

Vruchtensap en smoothies

Met fruit bedoelen we geen vruchtensap. De gezonde voedingsvezels uit het fruit blijven voor het grootste deel achter in de pers of slowjuicer of worden kapot gemalen. Daarnaast verzadigt het eten van heel fruit beter, dan het drinken van een sapje of smoothie. Als je dan toch een smoothie wilt maken, gebruik dan vooral groente, schil het fruit niet en pureer het zo min mogelijk. Het maakt natuurlijk wel uit of je een smoothie neemt in plaats van een zak chips, of dat je het neemt als vervanger van een gezond stuk fruit.

 

Suiker

Wist je dat een glas vruchtensap net zoveel suiker bevat als frisdrank?
Het drinken van vruchtensap en frisdrank veroorzaakt overgewicht en verhoogt het risico op het krijgen van Diabetes.

 

Dus…

Eet gewoon lekker de vrucht in zijn geheel en drink veel water, thee en eventueel koffie zonder suiker. Wil je toch een vruchtensmaakje, denk dan aan water met een schijfje sinaasappel, limoen of citroen met bijvoorbeeld munt. Of kijk eens in dit overzicht.

 

 

diëtiste