Allergie versus intolerantie

 

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergie en intolerantie. Het grote verschil tussen allergie en intolerantie is, dat bij een allergie het afweersysteem betrokken is en bij een intolerantie niet. Bij een allergie maakt je afweersysteem antistoffen aan tegen allergenen. Allergenen zijn eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen die een allergische reactie opwekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan melk of pinda.
Bij een intolerantie reageert je lichaam ook op een voedingsmiddel, maar hierbij wordt het immuunsysteem niet actief. Een voorbeeld van een intolerantie is lactose-intolerantie. Mensen met deze intolerantie kunnen lactose niet goed verteren. Vaak kunnen mensen kleine hoeveelheden wel verdragen. Bij een allergie is dit een ander verhaal.

Merk je dat je reageert op een bepaald voedingsmiddel? Of heb je klachten die bij een mogelijke voedselovergevoeligheid passen? Het verstandig om een diëtist te raadplegen en om niet zelf te gaan experimenteren. Naast dat dit risico’s met zich meebrengt, zien we regelmatig dat mensen onnodig (veel) voedingsmiddelen gaan vermijden.

 

 

Wat doet een diëtist?

De diëtist helpt mee met het onderzoeken van je klachten in relatie tot wat je eet en kan je adviseren over hoe je reacties kunt voorkomen. Belangrijk is dat je een advies krijgt over hoe je bepaalde voedingsmiddelen kunt mijden én vervangen, zodat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt. 

Praktische adviezen over bijvoorbeeld etentjes, feestjes, traktaties en vakantie horen daar ook bij. En natuurlijk is het belangrijk dat je leert hoe je etiketten kunt beoordelen. Wist je ook dat er een app is waarmee je gemakkelijk producten kunt beoordelen?

We vertellen je er graag alles over!

 

diëtiste