Dit is een vraag die we echt heel veel krijgen op ons spreekuur als diëtist! En om meteen maar met de deur in huis te vallen; deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Cholesterol
Veel cliënten denken dat eieren ongezond zijn en dat je ze beter niet teveel kunt eten. Vroeger werd inderdaad geadviseerd om niet meer dan drie eieren per week te gebruiken, de reden was dat het cholesterolgehalte in het bloed hierdoor zou toenemen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Het klopt ook wel dat eieren het cholesterol iets verhogen, maar dit effect is zo klein, dat het eigenlijk geen betekenis heeft.
Het Voedingscentrum geeft geen maximum voor het aantal eieren per week, omdat het afhankelijk is van wat je verder allemaal eet. Wel geeft het Voedingscentrum aan dat 2-3 eieren in een gezond eetpatroon past (bij vegetariërs 3-4 eieren). Uit een aantal grote onderzoeken blijkt dat het gebruik van maximaal 7 eieren per week voor de meeste mensen veilig is. Er is echter nog wat meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen dat dit ook voor mensen met (chronische) ziekten zo is.
Voordelen van eieren
Eieren bevatten veel voedingsstoffen, zoals vitamine A, B, D selenium, fosfor, zink en ijzer. Daarnaast bevat een ei ongeveer 6 gram eiwit en zijn de vetten voornamelijk gunstig (onverzadigd). Hierdoor verzadigen eieren ook goed. Verder zijn eieren een relatief goedkope eiwitbron en zijn ze puur en onbewerkt. Ook kan je er goed mee variëren. Zie hiervoor eventueel de volgende recepten:
Voedingsadvies
Hoeveel eieren je per week mag eten, verschilt dus per persoon en is onder andere afhankelijk van je gehele voedingspatroon, leefstijl en gezondheidstoestand. Over het algemeen is een consumptie van maximaal 7 eieren per week geen probleem voor gezonde mensen. Heb je bijvoorbeeld problemen met je hart en vaten of met je bloedsuikers, dan is een gezonde leefstijl extra belangrijk en kan je voor de zekerheid misschien beter iets minder eieren eten. Wil je een persoonlijk advies? Kom dan gerust eens langs.
diëtiste