Het is weer maandag. Een nieuwe week is begonnen, maar het is geen gewone week.
Voor het eerst dit jaar is de week van 5 tot en met 11 maart uitgeroepen tot de Nationale Week Zonder Vlees. De week staat in het teken van het stimuleren van een flexitarisch eetpatroon, waarbij er minder vlees wordt gegeten met het oog op milieu en dierenwelzijn.
Zoals ik in één van mijn voorgaande blogs over duurzaamheid heb verteld, is het eten van vlees belastend voor het milieu. Wanneer je een week geen vlees eet dan bespaar je….
7 maanden douchewater
Eén dag geen vlees eten bespaart 1476 liter water. Deze hoeveelheid water is gemiddeld nodig voor het produceren van jouw dagelijkse portie vlees. Voor één douchebeurt is ongeveer 51 liter water nodig. Wanneer je een hele week geen vlees eet, dan bespaar je 7 maanden douchewater.
Een autorit van 114 kilometer
Eén dag geen vlees eten bespaart 1740 gram CO2 uitstoot. Wanneer je een kilometer met de auto rijdt, dan wordt er gemiddeld 106 gram CO2 uitgestoten. Wanneer je een hele week geen vlees eet, dan bespaar je de uitstoot van een autorit van 114 kilometer.
7 maanden werk voor een boom
De 1740 gram CO2 die wordt uitgestoten voor jouw portie vlees, wordt door een boom binnen een maand uit de lucht opgenomen en omgezet in zuurstof. Met een week geen vlees eten bespaart de uitstoot waar een boom 7 maanden nodig heeft voor het omzetten.
Een blije kip
Gemiddeld bespaar je 200 gram vlees per dag, wanneer je een dag geen vlees eet. Een kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees. Wanneer je een week geen vlees eet, dan bespaar je het consumptiegewicht van een volledige kip.
Vleesvervangers
Geen vlees bij de maaltijd is minder saai dan je denkt. Er zijn genoeg manieren om je dagelijkse portie vlees te vervangen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld peulvruchten, eieren, noten, kaas, vleesvervangers en zeewier. Vervang de vleeswaren op je boterham door hummus, kaas met avocado of (kiem)groenten. Neem in plaats van een stukje kip bij de warme maaltijd een portie tempé of tofu. Of maak verse soep met kikkererwten (https://voedietist.nl/stevige-winterse-soep/), een goed gevulde quiche (https://voedietist.nl/quiche-met-broccoli/) of pompoencurry met linzen (zie onderstaand recept).
Week zonder Vlees recept: Pompoencurry met linzen
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 400 gram pompoen in blokjes
- ½ blik linzen van 400 gram
- ½ ui
- ¼ potje Indiase curry pasta van 165 gram
- 200 ml kokosmelk
- 2 tomaten
- een handje ongezouten cashewnoten
- 200 gram verse spinazie
Zo maak je het:
Snipper en fruit de ui in een grote (soep)pan. Voeg de pompoenblokjes toe. Schep de currypasta erdoor en een klein scheutje water. Snijd de tomaten in blokjes en voeg samen met hun zaadjes en vocht toe aan de pan. Giet de kokosmelk erbij en roer door. Laat het 10 minuten sudderen. Giet de linzen af en schep ook door de curry. Voeg na 2 minuten de spinazie toe en als deze geslonken is dan is de pompoencurry klaar. Serveer met wat cashewnoten erover. Ook lekker met wat volkorenbrood of zilvervliesrijst.
Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?
Deel jouw favoriete vegetarische recept op Facebook en inspireer daarmee anderen!
Bron:
weekzondervlees.nl