Kruiden en specerijen

 

Veel mensen geven aan dat zout een belangrijke smaakmaker is. Maar is dit eigenlijk wel zo? Nee…. Juist niet! Door het gebruik van zout gaat de echte smaak van het voedsel verloren. Daarnaast is zout slecht voor je lichaam. Het is bijvoorbeeld slecht voor je nieren, lever, hart- en bloedvaten. Eerder schreven we al deze blog over het gebruik van zout.

 

Hoe kook je lekker zonder zout?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de smaakpapillen van de tong na een tijdje wennen aan minder zoute voeding, even wennen en volhouden dus! Bovendien zijn er genoeg andere smaakmakers voor een lekkere maaltijd. Je zult verrast zijn over de natuurlijke smaak van verse producten en de nieuwe smaak van kruiden en specerijen!

 

Welke smaakmakers bij welk recept?

Vaak krijgen we de vraag welke kruiden lekker smaken bij een gerecht. Wil je hier meer over weten? Dan kunnen we je de kruiden en specerijenwijzer sturen.

 

Kruidenmixen zonder zout

Kant-en-klare kruidenmengsels uit de supermarkt zitten vaak vol met zout en andere toevoegingen als smaakversterkers en suiker. Hieronder vind je wat ideeën om zelf je kruidenmixen te maken. Onderstaande kruidenmixen kan je lang bewaren, omdat de kruiden gedroogd zijn en daarom niet bederven. Ui- en knoflookpoeder, een gefruit uitje en teentje knoflook geven extra smaak aan je maaltijd. Verder kan je denken aan azijn, verse en gedroogde kruiden en specerijen, gember, een rood pepertje, citroen(sap), zoetmiddelen zoals honing, een scheutje wijn en paddenstoelen.

 

Provençaalse kruiden

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn
  • ½ eetlepel marjolein

Italiaanse kruiden

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn

Mexicaanse kruiden (lekker bij taco’s, wrap’s en burrito’s)

Ingrediënten:

  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)

Nasikruiden

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel kurkuma (koenjit)

Kipkruiden

Ingrediënten:

  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel fenegriek
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel marjolein

Chilikruiden

Ingrediënten:

  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • een snufje nootmuskaat
  • een snufje gedroogde koriander

Garam Masala (currykruiden)

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel gedroogde koriander
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kardemom
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel kaneel

Ras el hanout (simpele variant)

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels korianderzaadjes
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagel

Shoarmakruiden

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels kerrie
  • 1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kruidnagel

Gehaktkruiden

Ingrediënten:

  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 theelepel chilipoeder