Dagelijks zuivel, ja of nee?

 

Nederland is het land van zuivel. De zuivelconsumptie ligt hier relatief hoger dan in de rest van de wereld. Maar veel mensen vragen zich nu af of zuivel wel zo gezond is. Daar gaan we het vandaag over hebben.

 

Wat zit er in zuivel?

Onder zuivel verstaan we melk en uit melk bereide producten. Denk hierbij aan karnemelk, yoghurt, kwark, kaas, room en boter. Van al deze producten bestaan er magere, halfvolle en volle varianten. Dit geeft aan hoeveel vet er in het product zit. Naast vet zit er in zuivel ook eiwit en koolhydraten (in de vorm van lactose ofwel melksuiker). Melkproducten zijn een bron van vitamines A (afhankelijk van de hoeveelheid vet), B2, B12 en calcium. Daarnaast bevat het ook de benodigde mineralen zoals fosfor, kalium, magnesium en zink.

 

Gezondheidseffecten

Wellicht heb je wel eens gehoord dat zuivel niet goed voor je is of dat je juist niet zonder kunt. Het is niet zo zwart-wit dat zuivel goed of slecht is. Het gaat om de juiste balans. Een gezond eetpatroon kun je op verschillende manieren samenstellen.
Een groot deel van de benodigde hoeveelheid calcium en vitamine B12 kunnen we binnen krijgen met zuivel. Calcium is een bouwstof voor onze botten en tanden. Vitamine B12 hebben wij nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen. Ben je geen liefhebber van zuivel? Een gezond eetpatroon kan ook prima zonder zuivel, mits je wel de juiste alternatieven gebruikt zoals sojaproducten, noten, zaden, ei, gevogelte of groene groenten.

 

Wat zegt de wetenschap?

Uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse inname van 1 à 2 schaaltjes yoghurt de kans op Diabetes Type 2 verkleint. Verder hebben mensen een lager risico op darmkanker bij een dagelijkse inname van een glas melk. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt in mager, halfvol of volle zuivel. Er is onvoldoende bewijs voor de uitspraak dat het gebruik van zuivel een verband heeft met hart- en vaatziekten.

 

Wat adviseren wij?

Een dagelijkse inname van zuivel is een gezonde gewoonte en een goede manier om diverse benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zuivel is een breed begrip, dus je kunt op diverse manieren variëren. Het hoeft niet saai te zijn. Maak je schaaltje yoghurt of kwark wat vrolijker met bijvoorbeeld verse vruchten, ongezouten noten en/of kaneel. Een glas melk kun je ook binnen krijgen door er havermoutpap van te maken bij het ontbijt of een verse smoothie met fruit en groenten. Genoeg mogelijkheden!

 

 

 

diëtiste