Jacobien van Wijk
Diëtist sinds: 1985, sinds 2016 werkzaam bij De Voedietist.
Werkzaam in de regio’s: Zuid-Holland (Numansdorp en Hellevoetsluis)
Specialisme: darmklachten
Wat zijn je hobby’s?
“In de tuin bezig zijn, eten koken, bezig zijn met de kleinkinderen, creatief bezig zijn.”
Welke hulpvragen zie jij regelmatig op het spreekuur?
“Diabetes, verhoogd cholesterol en PDS.”
Je hebt zelf in een ander land gewoond. Hoe zag je eetpatroon er toen uit, was dat anders dan nu?
Ik ben geboren in Nederland, maar ik heb 35 jaar in Zuid-Afrika gewoond. De Nederlandse gewoonten hebben mijn ouders voor een lange tijd vast gehouden tot we naar school gingen. Over de jaren heen is er wel veel veranderd. De gerechten zijn anders en er wordt veel zelf gebakken. Zo eten we graag boerewors, maispap met een tomatensaus en salades van verschillende groentes bij een barbecue (braaivleis). De echte bobotie is niet te vergelijken met een Knorr pakje! Verder is het een gewoonte om je huis altijd open te hebben voor onverwachte gasten. Ze kunnen blijven slapen, eten of alleen even langs komen. Maak niet uit wat voor tijd. Die gewoonte is blijven hangen.
Wat is het mooiste resultaat dat je met een cliënt hebt behaald?
Het doet je goed om een jongen van ongeveer 15 jaar op het spreekuur te mogen helpen met zijn slechte eetpatroon. Hij had een aversie voor verschillende soorten groenten. Hij was bereid om de verschillende producten toch te gaan proberen en bij het volgende consult had hij een uitgewerkte lijst ingevuld met alles wat hij had geprobeerd. Ook is het veel beter gegaan met het eten.
Wat vind je belangrijk als diëtist?
Een cliënt komt bijna altijd met een bepaalde gedachte binnen wat hij/zij zelf wil. Het is voor mij belangrijk om te bepalen wat dat is en vervolgens aangepaste adviezen te geven. Het geeft mij energie om cliënten te kunnen begeleiden en uit te kunnen leggen waarom bepaalde adviezen gegeven worden. Als ze weten wat voeding doet met het lichaam, dan zijn ze eerder bereid de adviezen op te volgen.