Goede voornemens

 

De december maand is weer voorbij. Een maand met veel feestdagen waarbij gezelligheid en lekker eten vaak centraal staan. Het is met deze dagen ook altijd extra lastig om niet in de verleiding te komen om wat extra’s te eten en snoepen. Vaak hebben we daarom op 1 januari het voornemen om weer een nieuwe gezonde start te maken! Reclamefolders staan vol met sportartikelen en gezonde voedingsmiddelen. Alleen hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze goede voornemens ook daadwerkelijk waar kunnen maken?

 

Het is ten eerste belangrijk om realistisch te blijven. Maak de doelen ook vooral niet te groot. Als we in één keer ons hele voedingspatroon willen veranderen en daarnaast nog 3 keer in de week willen sporten, is dit vaak lastig om vol te houden. Kies voor kleine doelen en maak ook afspraken met jezelf wanneer en hoe vaak je van deze doelen af mag wijken. Het beste is om deze doelen op te schrijven. Plak ze bij voorkeur op een plek waar je vaak komt, zodat je vaak herinnerd wordt aan de doelen. Dit kan zijn op de koelkast of in het toilet.

 

Een keuze kan zijn om voor elke maand een nieuw doel te maken om gezonder te gaan leven. Bijvoorbeeld vanaf januari minder te snoepen (bijvoorbeeld alleen in het weekend een stukje chocolade, een bakje chips of een koek), vanaf februari elke week 1 keer een half uur sporten en vanaf maart minderen met alcoholische dranken tot maximaal 1 glas op de weekenddagen. Het is, zoals hier in de voorbeelden ook te zien is, belangrijk om een doel concreet te maken. Een doel waarbij je jezelf voorneemt meer te sporten, is te vaag en algemeen, waardoor het lastiger is om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

 

Ook is afvallen een vaak gezien doel. Maak ook hierbij het doel niet te groot, maar werk in stapjes van bijvoorbeeld 1 à 2 kg per maand. Beloon jezelf ook elke maand als dit doel is bereikt met bijvoorbeeld een leuk dagje uit of een nieuw paar schoenen.

 

Iedereen heeft zijn eigen manier om met goede voornemens aan de slag te gaan. Kies daarom voor een manier die het beste bij je past. Indien je het lastig vindt om de doelen zelf op te stellen en hierbij een concreet plan te maken, kan de diëtiste helpen om deze doelen op te stellen en je begeleiden met het uitvoeren van deze doelen.