Gezonde voeding

voor jouw baby

Vanaf 4 maanden is het zover, jouw kind mag naast borst- of flesvoeding ook gaan starten met vaste voeding. Een leuk en spannend moment voor elke ouder. Maar wat is nu eigenlijk het beste om te geven?

 

 

Start met oefenhapjes

Tussen 4 en 6 maanden noemen we het oefenhapjes. In deze periode leren we de baby kennis maken met vaste voeding, gepureerd of geprakt. Langzaamaan wordt dit steeds verder uitgebouwd naar vastere voeding in stukjes. De baby heeft in deze periode de hapjes lichamelijk nog niet nodig, maar wel is het belangrijk om met deze hapjes de smaken te leren kennen en de mondmotoriek te stimuleren.

 

 

Wat mag je geven?

In principe kunnen we al direct alles geven wat wij zelf ook eten. Denk hierbij aan groenten en fruit of zacht gemaakte vis of vlees of brood/granen. Let er wel op dat dit geen rauwe vis of rauw vlees is, geen honing mag bevatten en geen zoute producten zijn. Door een ruime keuze nieuwe voedingsmiddelen aan te bieden tussen 4 en 8 maanden, verkleint dit de kans op voedselallergie, zelfs bij kinderen die al bekend zijn met eczeem en een verhoogd risico.

Het beste kan gestart worden met groenten. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoet, dus fruit gaat daardoor automatisch gemakkelijker dan groenten. Als we eerst groenten aanbieden en daarna pas fruit, dan is de kans groter dat de baby op latere leeftijd ook meer groenten zal lusten. Deze hapjes kunnen worden vermengd met een mengsel van een klein beetje pindakaas en geruld ei. Dit zijn twee allergenen, die bij vroege introductie de kans op voedselallergieën op late leeftijd kunnen verkleinen.

 

 

De potjes babyvoeding

Nu bestaan er natuurlijk allerlei potjes met kant en klare babyvoeding, maar zijn deze eigenlijk wel zo goed voor jouw baby? Het advies hierbij is om zoveel mogelijk verse voeding te geven. De potjes hebben toch een andere smaak dan de verse producten, waardoor jouw baby niet de echte smaken leert kennen. Tevens zijn de potjes vaak eenzijdig qua samenstelling. Ze zijn gericht op de oude richtlijnen, waardoor deze vaak enkel groenten en fruit bevatten en later wat vlees, vis, aardappel of rijst erbij. Ze bevatten geen pinda of ei, waardoor de potjes ook niet bijdragen aan het verkleinen van de kans op een voedselallergie.

 

Dus, lekker aan de slag in de keuken met het bereiden van verse hapjes voor uw baby. Het is goed mogelijk om meerdere porties tegelijk te maken en kleine porties in te vriezen voor de dagen erna. Zo hoeft er niet dagelijks een klein hapje bereid te worden.

 

Tip: Bewaar de voeding in een ijsblokjes mal, zo kan er elke dag 1 of meerdere blokjes ontdooid worden als oefenhapje.

 

 

Eet smakelijk!

 

 

diëtiste