Jicht is een reumatische aandoening en wordt gekenmerkt door aanvallen van pijnlijke gewrichtsontstekingen. Jicht wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Voeding en leefstijl hebben vaak invloed op jicht. Urinezuur ontstaat bij afbraakprocessen in het lichaam. Normaal lost urinezuur op in het bloed, maar bij een toenemende concentratie kunnen er kristallen ontstaan. Dit vindt voornamelijk plaats in de gewrichten, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat.
Drink voldoende
Het is heel belangrijk om veel te drinken, ongeveer 2-3 liter is nodig. Daarnaast is het belangrijk om je drinkvocht goed te verdelen over de dag. Kies daarbij niet voor suikerhoudende dranken en vruchtensappen. Een goede vochtinname bevordert de urinezuuruitscheiding.
Gezond gewicht
Bij een te hoog lichaamsgewicht is het verstandig om gewicht te verliezen. Mensen met overgewicht hebben meer urinezuur in het bloed dan mensen met een gezond gewicht. Bij een gezond gewicht, daalt het urinezuurgehalte in de meeste gevallen. Let hierbij wel goed op; het afvallen mag niet snel gaan, maximaal ½ kg per week. Te snel afvallen, geeft juist een stijging van het urinezuurgehalte. De diëtist helpt je om op een verantwoorde manier te werken aan gewichtsvermindering.
Gezonde voeding
Ja, wat is gezonde voeding? Voor jicht is het belangrijk om puur en onbewerkt te eten en goed te variëren. Maar dat is eigenlijk voor iedereen belangrijk! Verder is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid eiwitten, purine en fructose.
Eiwitten
Het is niet gunstig om veel eiwitrijke producten te consumeren. Eiwit zit vooral in vlees, vis, eieren, kaas en zuivelproducten, maar in mindere mate ook in plantaardige producten zoals noten, paddenstoelen, granen en peulvruchten. Het is bijvoorbeeld goed om je portie vlees en vis wat te beperken.
Fructose
Het gebruik van fructose is een risicofactor voor het optreden van een jichtaanval. Fructose komt voornamelijk voor in fruit, vruchtensappen, honing, frisdranken en snoep. Om de hoeveelheid fructose te beperken, is het goed om het gebruik van suiker en honing of producten waaraan suiker of honing is toegevoegd te beperken. Denk aan snoep, koek en gebak. Probeer verder de hoeveelheid fruitsap en frisdranken te beperken. Neem meer water, thee en koffie of drink eventueel af en toe een light-frisdrank. Daarnaast is het in geval van jicht belangrijk om het gebruik van fruit in de gaten te houden. Neem maximaal 2 stuks fruit per dag.
Purine
Urinezuur is een afbraakproduct van purine. Purine zit in verschillende voedingsmiddelen, echter de hoeveelheid purine is niet altijd terug te vinden op het etiket. Daarnaast is purine niet altijd van invloed op jicht. Overleggen met je diëtist is daarom belangrijk.
Leefstijl
Naast gezonde voeding spelen ook andere leefstijlfactoren een rol. Zo kan lichamelijke of mentale stress kan een belangrijke rol spelen bij jicht. Verder is het belangrijk om regelmatig te bewegen (tenzij de klachten te erg zijn). Regelmatige beweging voorkomt stijfheid van de gewrichten en kan op den duur de pijn verminderen. Zware of langdurige belasting is niet verstandig. Alcohol verhoogt de kans op het krijgen van een jichtaanval, met name bier en sterke dranken. Het wordt daarom aanbevolen om de hoeveelheid alcohol zoveel mogelijk te beperken. Matige alcoholconsumptie is maximaal 1 consumptie per dag.