Calorieën en koolhydraten

Wat we in de praktijk regelmatig tegenkomen is de verwarring tussen calorieën en koolhydraten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en hoeveel heeft ons lichaam hiervan nodig?

 

Wat is een calorie?

 

Het energiegehalte van voedingsmiddelen wordt op verpakkingen op verschillende manier aangegeven. Dit kan zijn met kilocalorieën, ook wel calorieën, kilojoule of met de afkorting kcal of KJ. Het vaakst gebruiken we calorieën of kcal. Deze aanduidingen geven weer hoeveel energie je met je voeding binnenkrijgt. Calorieën komen uit de volgende drie hoofdcomponenten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast bevat alcohol calorieën. De hoofdcomponenten, ofwel macronutriënten vinden we terug op de verpakking van een product. Zo bevat ieder product een bepaalde hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Totaal levert dat calorieën (energie) op. Een gram koolhydraten en eiwitten bevat 4 kcal, een gram alcohol 7 kcal en een gram vet 9 kcal. Sommige producten bevatten 100% koolhydraten, vetten of eiwitten. Bij vetten kun je hierbij denken aan olie en bij koolhydraten aan fruit of snoep.

 

Wat zijn koolhydraten?

 

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Koolhydraten zijn vaak een onderdeel van een product dat ons calorieën levert. In het ene product zitten meer koolhydraten dan in het andere. Om de voeding te beoordelen is het belangrijk om de gehele voedingsinname op een dag te bekijken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten koolhydraten, de hoeveelheden en de balans met de andere voedingsstoffen.

 

Maar hoeveel calorieën heb je eigenlijk nodig?

 

Dat hangt af van je leeftijd, je geslacht en hoeveel je beweegt. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld extra calorieën nodig voor de groei, terwijl ouderen wat minder nodig hebben, omdat de stofwisseling niet meer zo snel is. Een man heeft meer calorieën nodig dan een vrouw, omdat mannen nou eenmaal meer spierweefsel hebben. Als je heel actief bent, dan verbruikt je lichaam meer calorieën. Dit kan bij sporters per sport verschillen. Klinkt logisch, toch?

Heb je nog vragen of behoefte aan tips? Stuur me gerust een bericht.


Diëtiste