Voeding en depressie

 

Depressie komt helaas steeds vaker voor. We verwachten te veel van onszelf, hebben onverwerkte trauma’s uit het verleden of nemen te veel hooi op onze vork, waardoor we in een depressie kunnen belanden. Er zijn veel mogelijkheden om een depressie te behandelen, waaronder therapie en medicatie. Ook voeding kan een belangrijke rol spelen bij depressie.

 

Ongezonde voeding zorgt voor minder goede opname van voedingsstoffen in de darmen, doordat de slechte darmbacteriën gevoed worden door deze voedingsstoffen. Hierdoor ontstaat er een disbalans in de darmen die ervoor zorgen dat er onvoldoende serotonine aangemaakt kan worden. Serotonine is een stofje dat zorgt voor een goed dag- en nachtritme, de eetlust maar ook de stemming. Bij een gebrek aan deze stof worden we vaak onrustig en voelen we ons gespannen. Ook bestaat de kans op eetbuien. Uiteindelijk kan dit allemaal leiden tot een vicieuze cirkel.

 

Om wel voldoende serotonine aan te maken zijn er dus gezonde voedingsstoffen nodig, zoals B-vitaminen, vitamine D, magnesium, omega-3 vetzuren en minder bewerkte koolhydraten. Denk hierbij aan volkorenbrood, noten, groenten, fruit, peulvruchten, af en toe een stukje vlees, en vette vis en zuivelproducten. Laat zo veel mogelijk de bewerkte voedingsmiddelen staan. Aan de andere kant is het juist belangrijk om het gebruik van junkfood en kant-en-klaarmaaltijden te beperken. Ook is het van belang om koffie, zout, toegevoegde suikers en alcohol te beperken. Ook al is er geen sprake van een depressie, blijven deze voedingsadviezen belangrijk om een depressie te voorkomen, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

 

Andersom geldt ook dat mensen die lijden aan een depressie ongezondere eetpatronen hebben dan mensen zonder depressie. Vooral lage innames van groenten en volkoren granen hangen samen met een (ernstige) depressie. Mensen met depressie hebben daarnaast last van emotioneel en extern eten. Emotioneel eten is meestal het gevolg van negatieve emoties. Extern eten gaat over het eten naar aanleiding van signalen uit de omgeving, bijvoorbeeld het ruiken of zien van iets lekkers. Mensen eten hierdoor vaak meer hartige snacks.

 

Er lijkt dus een relatie te zijn tussen ongezonde eetgewoontes en depressie en andersom.
Het verbeteren van eetgewoonten kan dus ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van depressie.

 

Heb je vragen of behoefte aan een persoonlijk voedingsadvies, neem gerust contact op!