Sportvoeding

 

Collega’s Manon en Hanna speelden deze week hun eerste tennistoernooi samen. Naast leuke rally’s, veel lol en fanatisme leverde dit ook interessante gesprekken over sportvoeding op. Lees mee!

 

Hanna: “Hou jij echt rekening met wat je eet voor het sporten?”

 

Manon: “Niet altijd, maar ik merk wel dat als ik teveel eet voor een training of wedstrijd, of te kort van te voren, dat het niet goed valt, of dat ik minder energie heb. Of een maaltijd met teveel vet, dat blijft gewoon te lang in je maag. Wat heb jij vandaag voor de wedstrijd gegeten dan?”

 

Hanna: “Ik had wel een goede sportmaaltijd vandaag. Voor een lange of intensieve inspanning is het belangrijk om een maaltijd of snack met voldoende koolhydraten te nemen. Hoeveel je nodig hebt hangt wel af van het type sport. Het hangt af van hoeveel je gaat verbruiken en wat voor inspanning je gaat leveren. Achteraf was het wel gunstig denk ik dat ik een koolhydraatrijke maaltijd heb genomen want de wedstrijd duurde ruim 2 uur, we moesten flink aan de bak en het was erg warm.

Ik had een heerlijke (volkoren) rijstsalade met mango, tomaatjes, komkommer, radijs, wat kip, edamame boontjes, lekkere dressing en koriander. Lekker rijk aan koolhydraten door de rijst, mango en boontjes en daarnaast niet veel vet. Wat drink jij voor de wedstrijden?”

 

Manon: “Ik probeer altijd voldoende te drinken, zeker ook met dit weer, maar voor het sporten drink ik wel iets meer. Het is belangrijk om goed gehydrateerd aan je inspanning te beginnen, want uitdroging beïnvloedt je prestaties echt negatief. De laatste 2 tot 4 uur voor de wedstrijd drink ik ongeveer een bidon met water. En een kwartier voor de wedstrijd nog ongeveer 150 ml, want van die hoeveelheid hoef je niet tijdens de wedstrijd naar de wc. Sportdrankjes zijn trouwens voorafgaand aan het sporten niet nodig. Eet jij nog iets tijdens de wedstrijd?”

 

Hanna: “Als je langer dan 1,5 uur sport is het belangrijk om te eten en te drinken. Ik heb meestal een banaan en een flesje isotone sportdrank. Dit is voor mij ruim voldoende brandstof voor tijdens de wedstrijd. Wel bewaar ik een paar slokjes isotone drank voor als ik iets minder scherp word. Mijn mixpartner eet naast de isotone drank vaak een hele tros bananen weg haha, dat is eigenlijk niet nodig. Tijdens het tennissen heb je meestal niet meer dan 30 gram koolhydraten nodig, tenzij de wedstrijd echt langer dan 2 uur duurt. Bovendien is de maximale opname van glucose ongeveer 60 gram per uur, veel meer eten heeft geen zin. Eet jij nog iets na het sporten?”

 

Manon: “Vandaag niet, het is al laat en ik heb deze week geen wedstrijden meer. Als ik echt intensief sport en meerdere dagen achter elkaar, dan probeer ik wel een (herstel)maaltijd met eiwitten en koolhydraten te gebruiken. En nu de derde helft?”

 

Hanna: “Vaak drinken we wel een biertje of wijntje na de wedstrijd, maar eigenlijk heeft alcohol verschillende nadelige effecten. Het is lastiger om vochtverlies aan te vullen en het vermindert reactietijd en balans. Verder zorgt het ervoor dat de aanmaak van spiereiwitten- en het herstel van je glycogeenvoorraad langzamer gaat.”

 

Manon: “En je slaapt minder goed… Maar gelukkig zijn we geen topsporters!”

 

 

De spannende, lange partij werd uiteindelijk in de derde set gewonnen op doorzettingsvermogen en wellicht ook de juiste voeding (en vocht!) rondom de inspanning.

Wil je ook een (sport)voedingsadvies op maat? Neem dan gerust contact op met onze diëtisten.