Herken je dat? Je bent moe, hebt weinig energie en enorme zin in zoetigheid. Je geeft toe aan de drang en eet een stuk chocola en een koek en je voelt je daarna nog veel minder fit…. Jawel hoor, je hebt hem te pakken, die welbekende suikerdip.
Suikerdip en suikerpiek
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot. Als je hieraan toegeeft, ervaar je een snelle, maar korte energie boost. Ook wel de suikerpiek genoemd.
Het probleem van het toegeven aan deze snelle suikers, is dat het je energieniveau juist verder verlaagt. Al na een uurtje voel je je alleen nog maar slomer dan voor je dipje. Verleidingen waar we op die momenten graag aan toegeven zijn vaak rijk aan snelle suikers en arm aan gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen. Je bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor snel, maar keldert vervolgens enorm (door de werking van het hormoon insuline). Het resultaat is een suikerdip, waardoor je je weer moe en sloom voelt en opnieuw naar suikers verlangt.
Moe, lusteloos -> behoefte aan snelle energie -> snoep eten -> nog minder energie -> meer zin in zoet -> etc.
Dat schiet natuurlijk niet op…
De oplossing
Om deze negatieve spiraal te doorbreken is het belangrijk om juist NIET naar die snelle suikers te grijpen. Kies dus niet voor bewerkte, zoete snacks, maar neem liever een gezond tussendoortje zoals een klein handje noten, een schaaltje yoghurt of kwark of een volkoren cracker met kaas of humus. Zo voorkom je een suikerpiek en blijf je je energiek en verzadigd voelen.
Wat kan je verder doen?
Naast een gezond eetpatroon is het belangrijk om voldoende te drinken. Een tekort aan drinkvocht kan ook zorgen voor een hongergevoel. Daarnaast is het belangrijk om veel te bewegen en te zorgen voor een goede nachtrust. Slaaptekort, maar ook stress zorgen voor een verstoring van je honger en verzadigingsgevoel. Hierdoor kan je nog makkelijker in die suikerdip terecht komen. Door stress kan je bloedsuiker stijgen en verandert de aanmaak van allerlei hormonen. Hierdoor grijp je eerder naar voedsel dat snel energie geeft en beland je makkelijker in die vervelende negatieve spiraal van wisselende suikers.