Houdbaarheid

 

In Nederland gaat er jaarlijks circa 800 miljoen kilo aan voedsel doorheen. Circa 15% daarvan wordt weggegooid. Dit komt doordat we snel restjes weggooien, maar ook vaak voedingsmiddelen in de kast of koelkast hebben staan die over de datum zijn en daarom niet meer gebruiken. Dit kost natuurlijk enorm veel geld, maar ook is het verspilling van grondstoffen, energie en de landbouw. In deze blog wordt uitgelegd wat de data op de verpakkingen betekenen en wanneer we voeding wel en niet weg moeten gooien.

 

Ten minste houdbaar tot

Dit wordt vaak afgekort met THT. Deze aanduiding staat vaak op pasta, rijst, koffie, diepvriesproducten en blikgroenten en/of fruit. Als de datum op deze verpakkingen is verstreken, dan kunnen de producten vaak nog prima gebruikt worden. Echter, gaat vaak enkel de geur, smaak of kleur wat achteruit. Kijk natuurlijk altijd wel even goed naar het product of het geen schimmel bevat of echt raar ruikt. Helaas worden veel van deze producten vaak weggegooid, omdat men denkt dat deze producten na de aangegeven datum niet meer te gebruiken zijn.

 

Te gebruiken tot

Een andere aanduiding op de verpakkingen is TGT. Deze aanduiding staat vaak op verse producten zoals vlees, zuivel, vis en verse groenten. Het product is te gebruiken tot en met de datum die aangegeven staat op de verpakking (mits het ingevroren is, dan kan het product wel langer bewaard worden). Na deze datum kunnen er bacteriën en ziekteverwekkers gaan groeien in deze producten en zijn ze niet meer veilig te gebruiken.

Tegenwoordig zijn er bepaalde producten waar geen houdbaarheidsdatum meer op hoeft te staan, om verspilling te voorkomen. Dit zijn producten zoals zout, suiker en azijn, omdat deze producten eigenlijk niet kunnen bederven.

Het Voedingscentrum heeft ook de bewaarwijzer. Hierin wordt er aangegeven hoe producten het beste bewaard kunnen worden, zodat ze zo lang mogelijk goed blijven.