Het verband tussen slapen 


en gezonde voeding

Er is al een lange tijd veel te doen om de hoeveelheid slaap, die goed zou zijn voor onze gezondheid. Inmiddels raak ik ook een beetje de tel kwijt… Hebben we nou 6, 7 of 8 uur slaap nodig?

Iedereen kent het wel. Als je een paar nachten weinig slaapt, ben je eerder geneigd om iets makkelijks te eten en betrap je jezelf erop dat je vaak meer tussendoor snoept. Je bent futloos en moe, hebt andere dingen aan je hoofd. Gezonde voeding komt morgen, maandag of volgende week wel weer…

Op de website van ‘Voeding Nu’ verscheen een artikel over een studie waarin het effect van de verlenging van nachtrust op onze voedingsinname is onderzocht. Wat blijkt? Het verlengen van de hoeveelheid slaapuren per nacht kan leiden tot het verlagen van de inname van geraffineerde suikers! Niet alleen de suikers in de voeding van de deelnemers waren verminderd, ook het aantal koolhydraten en vetten. Tijdens het onderzoek sliepen de deelnemers minimaal 52 tot maximaal 90 minuten langer, dan ze gewend waren.

Dit onderzoek laat duidelijk zien dat er een relatie is tussen voeding en nachtrust.
Minimaal een uurtje langer slapen lijkt dus geen straf voor het lichaam en kan zelfs je eetgedrag beïnvloeden. Slaap jij nu bijvoorbeeld zo’n 5 uur per nacht? Ook al is dat minder dan de aanbevolen nachtrust, 6 uur slaap kan dus al effect hebben. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je dit langer dan één nacht volhoudt. 😉

Ik zou zeggen begin morgen goed en pak vannacht een uurtje langer slaap!


diëtiste