4 februari is het Wereld Kanker dag. Een dag waarbij we stil staan bij iedereen die in zijn leven te maken krijgt met kanker, maar ook met de preventie ervan en de behandelingen die er mogelijk zijn. Kanker is een ingrijpende gebeurtenis, die niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de (naaste) omgeving veel impact heeft.
Ieder jaar heeft deze dag een speciaal thema. Dit jaar is het thema “de late gevolgen van kanker”. Want ook al is iemand genezen verklaard, de kanker zal altijd zijn nasleep hebben door diverse klachten, zoals vermoeidheid, psychische klachten, angst en concentratieproblemen.
Kanker in het kort
Helaas is kanker een veelvoorkomende ziekte. 1 op de 3 krijgt er mee te maken. Vaak komt kanker voor bij 50 plussers. Er zijn momenteel ongeveer 600.000 mensen in Nederland met kanker. De meest voorkomende soort is borstkanker, gevolgd door huidkanker, prostaatkanker en dikke darmkanker. Deze genoemde soorten omvatten 63% van alle kanker patiënten. Jaarlijks worden er meer dan 110.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte. Dit komt neer op 12 mensen per uur! Helaas sterven er ca. 45.000 mensen per jaar aan deze ziekte.
Preventie
Iedereen heeft kans om kanker te krijgen. Echter, er spelen wel diverse factoren een rol die de kans op kanker vergroten. Denk hierbij aan leefstijl (voeding en beweging) leefomgeving, werkomgeving, stress of erfelijke aanleg. Wel is het mogelijk om diverse factoren te beïnvloeden, zoals gezond eten, niet roken, drinken met mate en voldoende te bewegen en te ontspannen.
Gevolgen
Zoals eerder genoemd zijn er vele gevolgen die kanker met zich meebrengt. Lichamelijke klachten en psychische klachten komen vaak voor. Mensen moeten hierdoor vaak hun werkzaamheden en sport activiteiten aanpassen. Helaas is er niet altijd voldoende begrip voor deze situatie. Het Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) heeft alle late gevolgen duidelijk in beeld gebracht in het onderstaand figuur.
Bron: www.nfk.nl
diëtiste
Bronnen:
Volksgezondheidszorg
Kwf
Wereldkankerdag