Het is bijna Valentijnsdag! Wat is er heerlijker dan samen met je geliefde genieten van een heerlijk en voedzame ontbijtmuffin met een hartvormig gebakken eitje ernaast. De muffin wordt gemaakt met onder andere havermout. Havermout is een bron van vezels, B-vitamines en mineralen. Daarnaast kan havermout het LDL cholesterolgehalte in het bloed verlagen en daardoor het risico op hart en vaatziekten verlagen. Deze muffin kan met fruit of noten, maar ook met groenten bereid worden. De muffin is ideaal om mee te variëren en een goede start van deze romantische dag.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 25 gram havermout (eventueel glutenvrij)
- 1,5 gram bakpoeder
- 3 eieren
- 25 gram halfvolle melk
- 20 gram aardbei (2 stuks)
- 4 stuks walnoten
Benodigdheden
- 2 muffin vormpjes (ruime vormpjes indien mogelijk)
- hartvormig vormpje
- oven
- keukenmachine of theedoek en deegroller
- mixer met garde
- mesje en vork
- snijplank
- beslagkom
Bereidingswijze
- Maak de aardbeien schoon en snijd van 1 aardbei een paar dunne plakjes af. Houd dit even apart. Prak het overige fijn in een kom met een vork.
- Hak of maal de walnoten tot kruimelig met behulp van een keukenmachine of maak het fijn tussen een theedoek met een deegroller.
- Doe één ei, de havermout, bakpoeder en melk bij de fijngemalen/geprakte aardbeien en mix dit vervolgens tot een geheel met de garde.
- Doe een deel van de fijngemaakte walnoot door het beslag en meng dit kort door elkaar.
- Vul de muffinvormpjes eerst met een paar dungesneden plakjes aardbei tot de bodem bedekt is (niet te veel). Vul daarna de vorm tot ongeveer de helft met het beslag.
- Garneer de bovenkant met wat kruimels walnoot.
- Bak de muffins in een voorverwarmde over op 180 graden circa 30 minuten.
- Terwijl de muffins in de oven staan, kun je de eieren bakken. Doe 1 eetlepel olie in de pan en leg dan het hartjesvormpje in de pan (of snijd/steek later met de vorm het hartje uit). Doe hierin het ei met dooier en bak dit gaar. Maak dit per stuk.
- Serveer de muffin en het hartvormige ei op een bord.
Eet smakelijk!
Variatietips:
- Er kan ook een grotere portie muffins gemaakt worden. Wat overblijft kan op een ander moment gebruikt worden.
- Varieer met het toevoegen van verschillende soorten fruit. Zo kan er ook appel, rozijnen, bosbessen of banaan worden gebruikt.
- Vervang eventueel het fruit door groente zoals doperwten of tomaat.
- Varieer met het soort noten: amandelen of pecannoten bijvoorbeeld.
- Eventueel kan er nog kokosrasp of cacaopoeder worden toegevoegd aan de muffin met fruit.
- Het ei kan ook eerst gebakken worden en daarna uitgestoken worden met een vormpje of met een mes.
- Bak wat plakjes tomaat met het ei mee.
- Garneer het ei met wat geraspte kaas.
Voedingswaarden (per persoon):
Energie: 297 kcal
Vet: 21,6 gram
Waarvan verzadigd: 4,7 gram
Koolhydraten: 10,2 gram
Eiwit: 14,7 gram
Vezels: 1,7 gram
Zout: 0,5 gram
Dit recept is: vegetarisch, glutenvrij, eiwitrijk.