Voeding tijdens zwangerschap

 

Je bent zwanger! Dit is een speciale ervaring voor jou. Het weten dat er nieuw leven in je groeit, dat je wilt koesteren, beschermen, verzorgen en begeleiden, is speciaal. Om je kindje een goede start in het leven te geven is gezonde voeding heel belangrijk.

 

Zwanger en gezonde voeding

 

Om je kindje goed te laten ontwikkelen is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Door dit te doen zorg je ervoor dat je voldoende van de belangrijke bouwstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) en regelstoffen (vitaminen en mineralen) binnen krijgt. Denk hierbij aan variatie in groente en variatie in fruit. Als eiwitbron kun je de ene dag voor vlees kiezen, dan een keer vis en ook af en toe vegetarisch is prima.

 

Voor twee eten?

 

De gedachte is leuk, maar niet verstandig om te doen. Juist als je zwanger bent is het belangrijk om niet te snel heel veel aan te komen. De ervaring leert ons dat door veel te snoepen en ‘gezelligheidskcal.’ te eten en drinken, je meer aankomt dan nodig is. Gemiddeld komt een vrouw 12 kg aan tijdens de zwangerschap en deze zijn na de bevalling en de periode van het ‘ontzwangeren’  vaak snel weer weg. Kom je meer aan, dan kan het zijn dat je een paar extra kilo’s vasthoudt na de bevalling en zie die er maar weer af te krijgen.

Geef bacteriën geen kans

 

Voor je baby is besmetting met een bacterie niet fijn. Om deze reden is het belangrijk dat je geen rauw vlees eet, zoals bijvoorbeeld rosbief of filet americain. Eieren moeten ook echt gaar zijn. Let dus even op bij zelfgemaakte mayonaise!

Vis is heel gezond om te eten. Dit komt door de soort vetten die de vis levert. Dit is goed voor de hersenontwikkeling van je baby. Rauwe vis of schaal- en schelpdieren eten is niet verstandig.

Voedingsstoffen om op te letten

 

Tijdens je zwangerschap moet je lichaam hard werken. Voor een goede ontwikkeling van je baby is het belangrijk dat er aandacht is voor een goede opname van voedingsstoffen. De voedingsstoffen die het snelst in de knel komen zijn: foliumzuur, vitamine D, calcium en ijzer. Probeer dit dus extra in te nemen.

Wil jij je voeding eens met een diëtiste bespreken, om te kijken of je nog beter voor jezelf en voor je baby kunt zorgen? Neem dan contact met ons op.

 

 Diëtiste