Wist je dat:
- Steeds meer mensen last hebben van spanningsklachten?
- Stress invloed heeft op ons lichaamsgewicht?
- Stress daarnaast tal van andere klachten kan veroorzaken en verergeren?
- Wij als diëtisten hier dus ook aandacht aan besteden tijdens de begeleiding?
- Onze diëtisten ook coaching bieden bij andere leefstijlfactoren?
Eerst maar eens een korte uitleg over de relatie tussen stress en gewicht.
Sommige mensen vallen af als reactie op stress, terwijl veel mensen juist aankomen, hoe kan dat?
Gewichtsverlies door stress
Stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline heeft een stimulerend effect op de schildklier, wat uiteindelijk tot een hogere stofwisseling kan leiden. Daarnaast vermindert vaak de eetlust in tijden van stress, waardoor er minder gegeten wordt. Tot slot zijn mensen met stress vaak lichamelijk actiever. Hierdoor kan gewichtsverlies in tijden van stress ontstaan.
Gewichtstoename door stress
Gewichtstoename in stressvolle perioden komt meestal doordat er bewust en onbewust meer of ongezonder gegeten wordt als uiting om met stress om te gaan. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed. Wanneer de suiker vervolgens niet verbruikt wordt, zal het onder invloed van het hormoon insuline worden opgeslagen als vet, vooral rond de buik. Stresshormonen kunnen daarnaast zorgen voor de inname van meer zoete en vetrijke snacks. Stress kan er dus voor zorgen dat afvallen moeilijk is of dat u niet van uw buikvet afkomt. Een te grote buikomvang is ongezond, het vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Voeding speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam.
Cortisol
Cortisol is een hormoon dat wordt gemaakt door de bijnierschors. Zonder cortisol kunt u niet leven, omdat het belangrijk is bij acute stress. Het verhoogt de bloeddruk, bloedsuiker en de hartslag waardoor we beter en sneller kunnen reageren in gevaarlijke situaties of beter presteren bij bijvoorbeeld een examen. Bij chronische stress kan het niveau van cortisol in het lichaam echter langdurig te hoog worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot diverse aandoeningen. Eén van de bekende effecten van een te hoog cortisolgehalte is een hoger risico op overgewicht.
Kom gerust eens langs als je hier meer over wilt weten of als je voedings- of leefstijladviezen wilt bespreken.
diëtiste