Sondevoeding

Als op een normale manier eten niet meer (voldoende) lukt, kan het nodig zijn om de inname van voeding aan te vullen met sondevoeding of zelfs de gehele inname te vervangen door sondevoeding. Sondevoeding is een vloeibare voeding dat door middel van een dun slangetje via bijvoorbeeld de neus naar het maag-darmkanaal wordt gepompt.

Vaak zien mensen het starten van sondevoeding als een enorme drempel. Dit is ook te begrijpen, omdat het best ingrijpend is. Het is niet niks als je niet (meer) op een normale manier kunt eten. Ook vanwege het slangetje dat 24/7 zichtbaar is en het gesjouw van een zak sondevoeding met de pomp.

Toch horen onze diëtisten vaak positieve verhalen over patiënten die zijn gestart met sondevoeding. Omdat de cliënt ineens weer voldoende energie binnenkrijgt, verbetert de kwaliteit van leven enorm. Ze voelen zich vaak sterker, minder moe en kunnen soms zelfs bepaalde activiteiten weer oppakken die daarvoor niet gingen.

Ook zijn er veel mogelijkheden bij het voeden zelf. Vaak wordt gedacht dat er 24/7 gevoed wordt. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Voeden kan ook per portie of enkel in de nacht. Zo is er overdag meer vrijheid, omdat je de sondevoeding en de pomp niet steeds hoeft mee te nemen. Dat geeft natuurlijk enorm veel vrijheid.

Vaak wordt gedacht dat sondevoeding enkel opgestart kan worden door een medisch team binnen het ziekenhuis. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden waardoor sondevoeding ook gewoon thuis gestart kan worden. De diëtist maakt een machtiging die wordt verstuurd naar een facilitair bedrijf. Dit bedrijf levert de sondevoeding, pomp en alle toebehoren en zorgt ervoor dat er een verpleegkundige langs komt die de sonde plaatst en uitleg geeft over het gebruik van de sondevoeding. De huisarts moet hier van tevoren wel akkoord voor geven.

Het evalueren over de hoeveelheid sondevoeding, het soort sondevoeding en de eventuele overige voeding, zal via de diëtist plaats vinden. Een heel team staat dus klaar om deze vorm van voeden zo goed mogelijk te begeleiden.