Lekker en duurzaam:

verse hummus

Hummus is heel eenvoudig om zelf te maken en je kunt er eindeloos mee variëren door te experimenteren met verschillende kruiden en specerijen. In dit recept is paprikapoeder gebruikt, maar kerriepoeder, Italiaanse kruiden of tuinkruiden zijn bijvoorbeeld ook erg lekker om toe te voegen! Lekker bij snackgroentes als dip, maar ook heerlijk op een cracker of boterham.

 

Ingrediënten:

  • 200 gram kikkererwten (gaar en koud of op kamertemperatuur)
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • kruiden of specerijen naar keuze (hier zijn 2 tl paprikapoeder gebruikt)
  • zout eventueel naar smaak

 

Benodigdheden:

  • Staafmixer of foodprocessor

 

Bereidingswijze:

1. Snijdt de knoflook fijn. 2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de foodprocessor of in een kom en mix tot een gladde puree. 3. Voeg beetje bij beetje de olie toe, totdat er een goede consistentie is ontstaan (smeuïg, maar niet vloeibaar). 4. Voeg de kruiden en/of specerijen naar smaak toe. 5. Serveer met bijvoorbeeld paprika, worteltjes, cherrytomaatjes of komkommer. Of smeer op een cracker of boterham.

 

Voedingswaarden:

Per portie van 20 gram (voor 1 boterham):

energie: 42 kcal
vet: 2,9 gram
(verzadigd vet: 0,4 gram)
koolhydraten: 2,1 gram
vezels: 1,0 gram
eiwitten: 1,3 gram