Gezonde

Sinterklaas-recepten

De feestdagen komen er weer aan, waaronder het Sinterklaasfeest. Een gezellige, maar ook lastige periode, door alle verleidingen om je heen. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je toch goede keuzes maakt, maar wel kunt blijven genieten?

Het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt tussen diverse lekkernijen.

 

Wat kies je?

 

Al je bedenkt dat 4-5 gram koolhydraten overeenkomt met één suikerklontje, dan zitten er in een beker chocolademelk al snel 6 suikerklontjes. Dit is evenveel als in twee bruine boterhammen met boter, ham en kaas. Een hele chocoladeletter bevat wel 14 suikerklontjes! Als je het lastig vindt om een bewuste keuze te maken, kun je samen met de diëtiste afspraken maken over de hoeveelheden die je kunt gebruiken binnen je dieet. Zo hoef je niet aan te komen, maar kun je toch genieten tijdens de feestdagen.

 

Kies alleen voor de versnaperingen die je écht heel lekker vindt!

 

Sint-recepten

 

Van de Sint-lekkernijen is het lastig om een slanke variant te maken, omdat bij verandering van receptuur de smaak vaak achteruit gaat. Hieronder vind je enkele recepten die gezonder zijn dan de normale variant.

 

Speculaasbrood

  • 150 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 bananen
  • 50 gram rozijnen
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren

Bereiding

De ingrediënten bij elkaar doen in een kom en dit goed mengen met een mixer.
Dit overdoen in een bakblik dat ingevet is. Verwarm de oven voor op 200 ºC (hetenlucht 180 ºC) en bak het brood 50 minuten.

Banaan-speculaas smoothie (2 pers.)

  • 1 banaan
  • 200 ml halfvolle melk
  • 200 ml magere yoghurt
  • 2 tl speculaaskruiden
  • cacao- of kaneelpoeder

Bereiding

Mix de bananen, melk, yoghurt en speculaaskruiden met de blender en serveer eventueel met een beetje cacao- of kaneelpoeder.

 

Mandarijnen crumble (2 pers.)

  • 2 mandarijnen in partjes
  • 1 vanillestokje
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 volkoren biscuitjes
  • 2 el Griekse yoghurt

Bereiding

Snijd het merg uit het vanillestokje. Meng de mandarijn met vanille en kaneel in een ovenschaal en verkruimel het volkoren biscuitje er overheen. Verwarm dit ca. 15 minuten op 175 ºC in de oven. Serveer met een eetlepel Griekse yoghurt.

 

 

Kruidnoten

  • 50 gram roomboter
  • 100 gram amandelmeel
  • 10 gram koek- of speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 5-7 druppels vloeibaar zoetstof
  • 2 el amandelmelk of gewone melk

Bereiding

Smelt de boter. Meng in een andere kom amandelmeel, speculaaskruiden en zout. Voeg vervolgens de boter en de zoetstof toe. Voeg er langzaam de melk bij, tot er een deegbal ontstaat. Maak op een bakplaat kleine kruidnoten en laat dit twee uur drogen op kamertemperatuur. Bak ze vervolgens nog 10-15 minuten in de oven op 180 ºC.

Fijne Sinterklaasavond!