Quinoa salade

 

Deze kleurrijke salade is zowel een feest voor het oog als voor de smaakpapillen. De verschillende kleuren zorgen voor een diversiteit aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten in deze salade. Het is een frisse en lichte salade die perfect is voor de zomerdagen of de dagen waarop je geen zin heb om te koken. Je kunt de salade zowel warm als koud serveren.

 

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 370 gram quinoa
  • 1 blik kikkererwten (à 175 gram)
  • 2 paprika’s, in blokjes van 1 cm (kleuren: geel en oranje)
  • 10 radijsjes (in schijfjes)
  • 2 handjes cherrytomaten (in kwartjes)
  • 1 rode ui, gesnipperd (andere ui mag ook)
  • 1/3 komkommer (in blokjes van 1 cm)
  • 40 gram gedroogde cranberry’s (fijngehakt)
  • 15-20 kalamata olijven (in schijfjes)
  • 70 gram amandelen (geroosterd)

Voor de dressing:

  • 1 knoflookbol
  • sap van 2 citroenen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel uienpoeder
  • peper naar smaak

 

Benodigdheden

  • grote mengkom
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de top van de knoflookbol af. Leg deze op de bakplaat en schenk er een scheutje olijfolie overheen.
  3. Rooster de knoflook 15-20 minuten.
  4. Kook de quinoa en de kikkererwten volgens de instructies op de verpakking.
  5. In de tussentijd kun je de groenten snijden.
  6. Laat de knoflook bol enigszins afkoelen en druk vervolgens de knoflook ui de bol. Prak de teentjes met een vork helemaal fijn.
  7. Voeg de overige dressing ingrediënten toe aan de geprakte knoflook. Meng dit goed met elkaar.
  8. Voeg de quinoa, kikkererwten en groenten in de mengkom en mix het door elkaar. Voeg de dressing toe en mix alles goed door elkaar.
  9. Voeg als laatste de amandelen toe.

Eet smakelijk!

 

Tips:

  • Houd de amandelen apart van de salade om deze krokant te houden en voeg deze pas toe wanneer je de salade gaat eten.
  • De salade is ook lekker met munt/koriander, mocht dit nog in huis zijn.

 

Voedingswaarden (per portie):

Energie: 464 kcal

Vet: 21,9 gram

Waarvan verzadigd: 2,6 gram

Koolhydraten: 45,9 gram

Eiwit: 14,7 gram

Vezels: 11,8 gram

Zout: 1,1 gram

 

Dit recept is: veganistisch, vegetarisch, glutenvrij.