Zelfgemaakte granola

 

Als je in de winkel langs het schap met ontbijtgranen loopt, dan duizelt het je aan keuzes en claims. Vele pakken doen vermoeden dat het erg gezonde ontbijtgranen zou bevatten, maar bij heel veel varianten is dit niet het geval, omdat het veel suikers bevat. Daarom vandaag een recept van diëtiste Manon om zelf lekkere ontbijtgranen te maken, waarvan je zelf in de hand hebt wat je wel, maar vooral ook niet in doet. Lekker in de ochtend voor door je kwark of (soja)yoghurt!

 

Ingrediënten

Voor ca. 225-250 gram granola (8-10 porties)

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram (ongezouten) noten (dit kan een notenmelange zijn of eventueel zelf noten mixen naar wens)
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 30 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
  • eventueel 1 eetlepel honing (voor een koolhydraatarme variant, laat dit achterwege)

 

Benodigdheden

  • oven met bakplaat
  • bakpapier

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
  2. Meng in een kom de havervlokken met de noten, pitten, zaden en kokos.
  3. Voeg hier de olie aan toe en roer goed om. Eventueel kun je hier ook de honing toevoegen voor een iets zoetere granola.
  4. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel hier het granenmengsel op.
  5. Zet de bakplaat in de oven en bak voor 20 minuten.
  6. Schep het mengsel even om en laat nog 10 minuten bakken.
  7. Bewaar de granola in bijvoorbeeld een wekpot, dan blijft het ongeveer 2 tot 3 weken vers.

Eet smakelijk!

 

 

Voedingswaarden (per portie van 30 gram) zonder honing:
Energie: 166 kcal
Vet: 11,4 gram
Verzadigd vet: 2,3 gram
Koolhydraten: 9,4 gram
Vezels: 2,5 gram
Eiwitten: 5,2 gram
Zout: 0,1 gram

 

Dit recept is: veganistisch, vegetarisch, FODMAP-arm, koolhydraatarm (indien geen honing)