Vega risotto

 

Risotto is een gerecht wat je lekker in één pan kunt maken. Oké, voor dit recept heb je nog een extra koekenpan nodig voor de champignons…. Maar alsnog is het gemakkelijk te maken en voedzaam! Deze variant bevat namelijk meer groente dan de gewoonlijke variant. Daarnaast krijg je wat eiwitten binnen met de geitenkaas. 

 

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 150 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 500 ml bouillon van 1 bouillontablet (groente of paddenstoelen)
  • 1 doosje kastanjechampignons (250 gram)
  • 6 zongedroogde tomaatjes (uit pot)
  • 150 gram verse spinazie
  • 6 rondjes zachte geitenkaas

 

Benodigdheden

  • wokpan of hapjespan
  • koekenpan
  • maatbeker
  • mes
  • snijplank

 

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons in plakjes en de zongedroogde tomaten in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan (wok of hapjespan) en fruit de ui en knoflook 1 minuut.
  3. Voeg daarna de risottorijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijstkorrels glazig zijn.
  4. Voeg de helft van de bouillon toe en roer tot deze is opgenomen.
  5. Voeg daarna beetje bij beetje wat bouillon toe en kook de rijst in circa 20 minuten zachtjes gaar (voeg steeds een beetje bouillon toe als de rijst bijna droog is).
  6. Voeg als laatste de spinazie toe en roer deze door de rijst tot de spinazie slinkt. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie en een koekenpan en bak de champignons in circa 4 minuten lichtbruin. Voeg de champignon en zongedroogde tomaten toe aan de risotto. Serveer met de geitenkaas en vers gemalen peper.

 

Tip: Bij een zoutbeperkt of -arm dieet wordt er geadviseerd om de zongedroogde tomaten vervangen door verse tomaten. Daarnaast kun je reguliere bouillonblokken vervangen door natriumarme bouillonblokken. Let op! Overleg bij het gebruik van natriumarme producten altijd eerst met de (huis)arts of de diëtiste.

 

Voedingswaarde (per persoon):
Energie: 680 kcal
Vet: 22,2 gram
Waarvan verzadigd: 7,9 gram
Koolhydraten: 90,0 gram
Eiwitten: 24,7 gram
Vezels: 11,3 gram
Zout: 5,6 gram