Op Vaderdag is het leuk om de papa’s te verrassen met een lekker gerecht en dat vaders alleen van vlees houden is natuurlijk onzin! Let maar op, dit recept is gegarandeerd een succes! Wil je helemaal plantaardig eten? Vervang de Griekse yoghurt dan door een plantaardige variant. Bij voorkeur een wat dikkere variant zoals sojakwark of kokosyoghurt. Deze vega balletjes kun je serveren als vleesvervanger bij de avondmaaltijd of als borrelhap!
Ingrediënten
Voor 4 personen bij de warme maaltijd of 8 personen als borrelhap
- circa 400 gram linzen (gekookt gewicht of uit blik na het uitlekken)
- 40 gram (glutenvrije) havermout
- 1 kleine ui
- 1 flinke teen knoflook
- 2 el ketjap manis
- zout en peper
- 100 ml volle Griekse yoghurt
- 1/3 komkommer, in dunne sliertjes gesneden
- 1 takje munt, fijngesneden
- 1 flinke teen knoflook, geperst
- olijfolie
Benodigdheden
- mes
- snijplank
- grote kom
- staafmixer of keukenmachine
- kleine kom
Bereidingswijze
- Snipper de ui en knoflook.
- Spoel de linzen af en meng ze met de havermout, ui, knoflook, ketjap en wat zout en peper in een kom.
- Pureer het mengsel fijn met een staafmixer en maak er een grote bal van. Maak hier kleine balletjes van.
- Maak ondertussen de tzatziki. Schep de Griekse yoghurt in een kommetje en voeg hier de komkommer, knoflook en munt aan toe.
- Breng op smaak met peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe.
- Verhit circa 8 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in circa 10 minuten mooi bruin.
- Serveer de balletjes met tzatziki.
Eet smakelijk!
Binnenkort komt er een recept online ter inspiratie waarin deze vega balletjes verwerkt zijn!
Voedingswaarden (per persoon bij de avondmaaltijd):
Energie: 287 kcal
Vet: 13,9 gram
Waarvan verzadigd: 3,2 gram
Koolhydraten: 24,8 gram
Eiwit: 12 gram
Vezels: 6,6 gram
Zout: 0,5 gram
Dit recept is: glutenvrij, vegetarisch (of veganistisch)