Vegan Moussaka

 

Fan van ovengerecht? Probeer dit eens uit! Deze moussaka is geheel plantaardig en bevat veel kruiden en specerijen. Hierdoor is het erg smaakvol! Ook erg leuk om het voor elke persoon in kleine ovenschaaltjes of tapasschaaltjes te serveren bij een etentje.

 

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 200 gram geschilde kruimige aardappelen, in stukken gesneden
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel za’atar
  • ½ theelepel all spice
  • 1 eetlepel gedroogd korianderblad
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 150 gram kikkererwten
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 125 ml plantaardige room
  • 1,5 eetlepel granaatappelsiroop
  • ½ potje pittige paprikapuree
  • 100 gram Violife fetakaas

Vegan Bechamelsaus:

  • 20 gram plantaardige roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • peper naar smaak
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 100 ml sojamelk
  • 50 ml plantaardige slagroom
  • 80 ml plantaardige roomboter
  • 40 gram geraspte Violife kaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel basilicum

 

Benodigdheden

  • oven
  • pan
  • garde
  • 2 mengkommen
  • schaaltje
  • staafmixer
  • stamper
  • ovenschaal of 2 kleine ovenschaaltjes

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de aardappelen en knoflook gaar.
  3. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm dik.
  4. Pureer de kikkererwten met 1 eetlepel koolzaadolie in de mengkom met de staafmixer.
  5. Meng de kruiden in een schaaltje en voeg de helft toe aan de kikkererwten.
  6. Giet de aardappelen met de knoflook af en stamp deze fijn. Voeg 60 ml van de plantaardige kookroom
    toe.
  7. Bak de aubergine kort op hoog vuur. Pureer deze met de granaatappelsiroop en breng eventueel op smaak
    met wat snufjes van de kruiden.
  8. Bereid de bechamelsaus: Verhit de pan en smelt de boter. Voeg de bloem, peper en nootmuskaat
    toe. Bak het mengsel voor 2 minuten en roer deze aldoor met de garde. Verwarm de sojamelk en
    slagroom in scheuten. Roer totdat de saus is ingedikt en begint te koken. Haal indien het mengsel
    kookt de pan van het vuur en voeg de koksroom en Violife kaas toe. Breng de saus op smaak met de
    citroensap en kruiden.
  9. Vet een ovenschaal in en maak laagjes. Begin met de aardappelpuree, dan de auberginepuree, paprikapuree, kikkererwtenpuree en eindig met de bechamelsaus. Verkruimel de overgebleven feta over
    het geheel. Sprenkel 1 eetlepel koolzaadolie hierover.
  10. Bak de schotel 15 minuten in het midden van de oven totdat de randen goudbruinkleuren en het geheel begint te bubbelen.
  11. Strooi de overgebleven kruiden naar smaak over het gerecht.

 

Voedingswaarden (per persoon):

Energie 605 kcal
Vet 38 gram
Eiwit 7,5 gram
Koolhydraten 30 gram
Vezels 4,7 gram

 

Dit recept is:  lactosevrij, plantaardig, vegetarisch