Vegan miso soep

 

Deze soep is heerlijk als je een liefhebber bent van de Japanse keuken of meer algemeen de umami smaak (ook wel de vijfde smaak genoemd en minder bekend in de Westerse samenleving). Daarnaast is dit een gezonde soep die ook nog eens in een handomdraai te bereiden is. Je moet alleen even de juiste ingrediënten in huis halen. Deze soep is ook lekker als je tegen een verkoudheid aanhikt en weinig trek hebt, maar wel wat vezels, vitaminen en mineralen kunt gebruiken!

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 3 eetlepels miso pasta
  • 500-750 ml water
  • ½ bouillonblokje
  • 1 blok tofu (375 gram, mag ook minder zijn)
  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram spinazie
  • 250 gram champignons
  • 100 gram gedroogde shiitake (gedroogde zijn goedkoop bij Oriëntaalse winkels) of 250 gram verse shiitake
  • 3-4 stengels bosui
  • 200 gram volkoren noodles

 

Optioneel:

  • paksoi
  • gekookt ei (vegetarische optie)

 

 

Benodigdheden

  • een diepe soeppan
  • airfryer of een koekenpan

 

 

Bereidingswijze

  1. Indien je gedroogde shiitake hebt, kook deze eerst gaar op laag vuur in ongeveer 30 minuten.
  2. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 à 2 cm.
  3. Bereid de tofu in de pan of in de airfryer.
    * in de airfryer: 14 minuten op 180 graden, tussendoor husselen.
    * in de koekenpan: verhit de olie in de pan tot ongeveer 180 graden en bak de tofu goudbruin en krokant in de olie .
    * kan ook rauw gebruikt worden.
  4. Snijd de champignons, shiitake in reepjes en knip de bosui in ringen.
  5. Doe de miso en het bouillonblokje in de diepe soeppan en voeg het water toe aan de pan en verwarm deze. Laat het water niet koken.
  6. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan het water en roer alles door elkaar.
  7. Wacht met serveren tot de noodles zacht zijn en de champignons, shiitake en spinazie gaar zijn.

Eet smakelijk!

 

 

Voedingswaarden per portie

Energie: 308 kcal
Vet: 13,6 gram
Waarvan verzadigd vet: 2,1 gram
Koolhydraten: 20,6 gram
Vezels: 6,6 gram
Eiwitten: 22,6 gram
Zout: 0,5 gram