Spruitjes en tempeh

 

Dit gerecht is waarschijnlijk de lekkerste manier waarop je ooit spruitjes zult bereiden. Het is een sensatie voor de smaakpapillen. De zoete en zoute smaak van de gemarineerde tempeh gecombineerd met de pittige smaak van chilipeper en het lichte bittertje van de spruitjes zijn een genot voor de tong. Wij hopen met dit recept jou ervan te kunnen overtuigen dat groene bladgroenten niet alleen erg gezond, maar ook nog eens erg lekker kunnen zijn en dat een dagje vegetarisch of veganistisch helemaal niet saai hoeft te zijn. Het recept kost vooral tijdens de eerste keer bereiden wat meer tijd, maar dat is het helemaal waard!

Tip: Je kunt het gerecht eventueel samen met een portie zilvervliesrijst serveren. Als je geen grote eter bent, kun je er misschien wel twee keer van genieten.

 

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels geroosterde sesamolie
  • 1 theelepel rijstazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 1 pak tempeh (250 gram)
  • 500 gram spruitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gram gesnipperde ui (3-4 uien)
  • kleine chilipeper (zonder zaadjes fijngehakt)
  • 150 gram shiitake, gehalveerd of in vieren (evt. gedroogd, dan eerst 25 minuten laten koken)

 

Optioneel:

  • Garneer eventueel met korianderblad (15 gram)
  • Serveer eventueel met zilvervliesrijst (75 gram per persoon)

 

Benodigdheden:

  • een oven of een airfryer
  • diepe kookpan
  • mengkom

 

Bereiding:

  1. Marineer de tempeh in een mengkom.
  2. Klop de chilisaus, sojasaus, sesamolie, rijstazijn/ witte wijnazijn en ahornsiroop/ honing door elkaar. Snijd de tempeh in dunne reepjes.
  3. Schep de tempeh rustig door de marinade heen en zet ongeveer één uur opzij.
  4. Was de spruitjes. Snijd de onderkant van de spruitjes er af en snijd ze vervolgens overlangs in (ongeveer 3) plakjes.
  5. Verhit de zonnebloemolie in de pan. Voeg de helft van de spruitjes toe en bak ze ongeveer twee minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de andere helft van de spruitjes toe in de pan en bak nog ongeveer twee minuten. Roer, maar niet te veel, de spruitjes moeten beetgaar worden en mogen hier en daar donkere plekken hebben.
  6. Schep vervolgens de gesnipperde ui, fijngehakte chilipeper en partjes shiitake erbij en roerbak deze ongeveer één tot twee minuten mee.
  7. Bak de tempeh in de oven of airfryer (geen olie meer toevoegen). 
  • In de airfyer: 180 graden Celsius, 10 minuten, tussendoor drie keer even de tempeh goed husselen).
  • In de oven: 190 graden Celsius, 15 minuten, tempeh daarna omkeren en nog 10 minuten.
    De tempeh moet er gekarameliseerd en krokant uitzien.

   8. Hussel vervolgens de tempeh door de mix van spruitjes, ui, chilipeper en shiitake en garneer eventueel nog met wat koriander.

Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden (per persoon, zonder zilvervliesrijst)

Energie: 593 kcal
Vet: 31,4 gram
Waarvan verzadigd vet: 4,3 gram
Koolhydraten: 41,9 gram
Vezels: 21,8 gram
Eiwitten: 24,8 gram
Zout: 1,4 gram

 

Voedingswaarden (per persoon, inclusief zilvervliesrijst)

Energie: 691 kcal
Vet: 32,1 gram
Waarvan verzadigd vet: 4,5 gram
Koolhydraten: 61,8 gram
Vezels: 23,4 gram
Eiwitten: 27,2 gram
Zout: 1,4 gram